Chainalysis: Μάλλον υπερεκτιμημένη η χρηματοδότηση της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Οι αναφορές για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση παλαιστινιακών επιχειρήσεων στο Ισραήλ είναι πιθανόν «υπερεκτιμημένες», σύμφωνα με την Chainalysis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι ροές χρηματοδότησης σε κρυπτονομίσματα προς τη Χαμάς και τις ομάδες που έχουν συνδεθεί με αυτή δεν έχουν «εκτοξευτεί» στην πραγματικότητα τόσο όσο παρουσιάζεται.

Αν και αναγνώρισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να σταματήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω κρυπτογράφησης, η Chainalysis είπε

ότι είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί πραγματικά αυτή η χρηματοδότηση, καθώς δημιουργούνται παρανοήσεις.

«Έχουμε δει υπερεκτιμημένες εκτιμήσεις και λανθασμένες αναλύσεις της χρήσης κρυπτονομισμάτων από αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ορισμένες παρανοήσεις», είπε η εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έλαβε 93 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μεταξύ Αυγούστου του 2021 και Ιουνίου του 2023 και ότι η Χαμάς έλαβε περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η έκθεση βασίστηκε εν μέρει σε ανάλυση δεδομένων από την Elliptic, έναν ανταγωνιστή της Chainalysis.

Οι επικριτές της έκθεσης της WSJ είπαν ότι ο τίτλος «Μαχητές της Χαμάς πίσω από την επίθεση του Ισραήλ συγκέντρωσαν εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα» υπονοεί ότι η κρυπτογράφηση χρηματοδοτούσε απευθείας την παλαιστινιακή οργάνωση, παρόλο που δεν ήταν σαφές εάν οι ροές έφταναν πράγματι σε τρομοκράτες. Σημείωσαν επίσης ότι η χρηματοδότηση σε κρυπτονομίσματα, αν και σημαντικό να σταματήσει, ήταν μικρή σε σύγκριση με την στήριξη που παρέχουν άλλα κράτη, ιδιαίτερα το Ιράν.

«Επικίνδυνα» τα κρυπτονομίσματα

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ανέστειλε τη συγκέντρωση χρημάτων σε κρυπτονομίσματα επειδή έθετε τους συνεργάτες της σε κίνδυνο να συλληφθούν «ή χειρότερα». Η Chainalysis αναφέρει ότι η διαφάνεια των blockchains είναι κακή για όσους προσπαθούν να λειτουργήσουν στη σκιά.

«Δεδομένης της εγγενούς διαφάνειας της τεχνολογίας blockchain και του συχνά δημόσιου χαρακτήρα των εκστρατειών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μια αποτελεσματική λύση για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε σημαντική κλίμακα.
Είναι πιθανό κανείς να μην κατανοεί τις προκλήσεις της χρήσης κρυπτονομισμάτων για συγκέντρωση χρημάτων καλύτερα από τη Χαμάς», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Chainalysis είπε ότι οι «φουσκωμένες» εκτιμήσεις που αναφέρει η WSJ πιθανότατα υπολογίζουν όλες τις ροές που πηγαίνουν σε παρόχους υπηρεσιών που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι τα κεφάλαια έφτασαν πραγματικά σε πορτοφόλια που ελέγχονταν από τρομοκράτες. «Έχουμε δει πρόσφατες εκτιμήσεις που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Ισραήλ, οι οποίες φαίνεται να περιλαμβάνουν όλες τις ροές προς ορισμένους παρόχους υπηρεσιών που έλαβαν κάποια κεφάλαια που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Με άλλα λόγια, περιλαμβάνουν κεφάλαια που δεν σχετίζονται ρητά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», έγραψε.

Η Chainalysis πρόσθεσε ότι κάνει τη δική της έρευνα για πιο ακριβείς, όπως θεωρεί, εκτιμήσεις για τις ροές κρυπτονομισμάτων σε ομάδες πίσω από την επίθεση στο Ισραήλ.

κρυπτονομίσματαΜέση ΑνατολήΧαμάς
Keywords
Αναζητήσεις
chainalysis-mallon-yperektimimeni-i-chrimatodotisi-tis-chamas-me-kryptonomismata.htm
Τυχαία Θέματα