Credit Suisse: Η Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει ρευστότητα, εάν χρειαστεί

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανέφερε απόψε (15/3) ότι η Credit Suisse είναι προς το παρόν καλά κεφαλαιοποιημένη, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα εάν χρειαστεί.

Σε κοινή τους δήλωση η Ελβετική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) και η SNB σημείωσαν ότι η Credit Suisse «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που

επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες» και ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν αλλάξει η κατάσταση.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι η πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ (Silicon Valley Bank και Signature Bank) την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελεί «άμεσο μεταδοτικό κίνδυνο» για τις ελβετικές τράπεζες.

Η δήλωση έρχεται μετά την πτώση των μετοχών της Credit Suisse, που είναι εισηγμένες στο ελβετικό χρηματιστήριο, κατά περισσότερο από 20% την Τετάρτη (15/3). Η τράπεζα είχε καθυστερήσει προηγουμένως την ετήσια έκθεσή της και είχε δηλώσει την Τρίτη (14/3) ότι διαπίστωσε «ουσιώδη αδυναμία» στις χρηματοοικονομικές της αναφορές τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι ο μεγαλομέτοχος της Credit Suisse, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρέχει πρόσθετα κεφάλαια στην εταιρεία λόγω κανονιστικού ζητήματος. Ο πρόεδρος της τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ο όμιλός του ήταν ευχαριστημένος με το σχέδιο μετασχηματισμού της Credit Suisse και ότι η οικονομική θέση της εταιρείας φαινόταν ισχυρή.

Τα αμερικανικά αποθετήρια εισπράξεων της Credit Suisse αντιστάθμισαν τις ζημιές τους μετά την ανακοίνωση από τις ρυθμιστικές αρχές και οι απώλειες ανέρχονται πλέον σε 14%.

Η ανησυχία για την Credit Suisse έρχεται μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank την περασμένη εβδομάδα, που αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση της SNB και της FINMA:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) και η Εποπτική Αρχή της Ελβετικής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (Swiss Financial Market Supervisory Authority - FINMA) υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν χρειαστεί, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η FINMA και η SNB επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η Credit Suisse πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.

Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Credit SuisseSwiss National BankΕλβετίαSILICON VALLEY BANKFINMA
Keywords
Τυχαία Θέματα