Στεγαστικό: «Debate» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη για golden visa και... Δούκα

12:04 9/2/2024 - Πηγή: Reporter

Το στεγαστικό πρόβλημα συζήτησαν στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής (9/2) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η Golden Visa βρέθηκε στο επίκεντρο του debate των δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είχαν και έναν ενδιαφέροντα... διαξιφισμό με αναφορές στο νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Η

συζήτηση έγινε με αφορμή ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρεί το στεγαστικό ως ένα από τα κορυφαία προβλήματα της χώρας.

Στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση.

«Πράγματι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει ειδικά τους νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα εκδηλώνεται και σε άλλα επίπεδα, ειδικά σε περιοχές με πίεση λόγω τουριστικής ανάπτυξης, όπου δημόσιοι λειτουργοί δεν βρίσκουν σπίτι να στεγαστούν».

Παραδέχθηκε πως «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν τονώσει την αγορά των ακινήτων αλλά περιορίζουν και τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατα 40% από το 2018».

Το πρόβλημα, όμως, είναι πανευρωπαϊκό, συμπλήρωσε και τόνισε ότι στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι «αδικείτε την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν ασχολείται με το πρόβλημα. Από το 2019 αντιμετωπίσαμε την υπερφορολόγηση της ιδιοκτησίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά, δεν υπάρχει ΦΠΑ στην οικοδομή, τρέχουν τα προγράμματα 'Εξοικονομώ', 'Ανακαινίζω-Ενοικιάζω'».

Αναφερόμενος ειδικά στην golden visa είπε ότι «έχετε επιλέξει να είναι ο κακός της υπόθεσης, ωστόσο, το 7% των αγοραπωλησιών αφορούσαν την golden visa. Δεν προκαλεί αυτή την αύξηση στις τιμές των ακινήτων».

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι «συζητουμε με τον υπουργό Οικονομικών περαιτέρω σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις με golden visa για περιοχές με πίεση στα ενοικια, όπως τα αστικά κέντρα και τα νησιά. Το όριο θα πάει υψηλότερα, μπορεί στις 800.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Ερχεται παρέμβαση, όχι με αναστολή του μέτρου της golden visa, αλλά για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας, που δεν θα ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που θα νοικιάσει κάποιος» ανέφερε.

Ανδρουλάκης: Πρωτοφανής η κρίση, κάνετε ότι δεν τη βλέπετε

Νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί κατά 80% από το 2014.

Κάτοικοι αναγκάζονται να μετακομίσουν, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, πρόσθεσε.

«Η golden visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών, φανταστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ειδικά σε τουριστικές περιοχές, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι φτάνουν σε σημείο να κάνουν μηχανογραφικά με βάση το κόστος στέγασης και όχι με βάση τι θέλουν να σπουδάσουν.

Η στεγαστική κρίση είναι πρωτοφανής, κι εσείς κάνετε ότι δεν τη βλέπετε», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πολλές προτάσεις.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως το δικαίωμα στη στεγαση πρέπει να γίνει προσιτό για όλους και όχι για λίγους, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθούν 150.000 κοινωνικές κατοικίες.

Κόντρα για τον Δούκα

Άξια αναφοράς είναι και μία αντιδικία που είχαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ανδρουλάκη για την κατάσταση των κτιρίων στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του πέταξε ένα καρφί για τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, προτρέποντας τον κ. Ανδρουλάκη να πει στον Χάρη Δούκα να διαθέσει τα κλειστά κτίρια του Δήμου για να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά και όχι συλλογικότητες για να κάνουν καταλήψεις.

"Έχετε δίκιο κ.Ανδρουλάκη για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν σε δήμους. Να το πείτε και στο δήμαρχο Αθήνας, να διαθέσει κλειστά ακίνητα του δήμου σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες που κάνουν καταλήψεις” είπε χαρακτηριστικά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα για τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σκωπτικά στον πρωθυπουργό:

"Σχετικά με την αναφορά σας στον κ. Δούκα, φαίνεται ότι δεν το έχετε χωνέψει ακόμα.. Σε δυο μήνες ο κ. Δούκας δεν έχει προλάβει να ανοίξει τα κτίρια αλλά σε πέντε χρόνια ο κ. Μπακογιάννης εκλεισε και τους δρόμους ταλαιπωρώντας τον λαό της Αθήνας, με αποτέλεσμα να ηττηθεί και στις εκλογές", τόνισε συγκεκριμένα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#στεγαστικό #Βουλή #Μητσοτακης #Ανδρουλάκης #κοινωνικές_κατοικίες #ΩΡΑ_ΤΟΥ_ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα