Eurogroup: «Μάθημα» για λελογισμένες επιδοτήσεις ρεύματος

Tα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα (16/1).

Στόχος είναι να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και βασικά να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία των κρατών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα παρουσιάσουν μοντέλο που ακολουθούν για τον περιορισμό του αντίκτυπου που έχει το αυξημένο ενεργειακό

κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Ολλανδικό μοντέλο που ισχύει για το 2023 θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup. Ουσιαστικά η ολλανδική πρόταση αφορά την επιδότηση των λογαριασμών όπως γίνεται και στην Ελλάδα αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Η επιδότηση των λογαριασμών στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου αφορά μόνο τις 2.900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δηλαδή περίπου 250 kwh το μήνα. Η κατανάλωση τυχόν επιπλέον ενέργειας θα χρεώνεται με τις τιμές που καθορίζονται από κάθε μεμονωμένη εταιρεία ενέργειας. Το μέτρο αφορά κτίρια με σύνδεση που προορίζεται για διαμονή ή εργασία.

Το δημοσιονομικό κόστος

Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που ίσχυσαν το 2022 διατηρηθούν σε ισχύ και για το 2023. Στην Ελλάδα το καθαρό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 2,3% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% του ΑΕΠ το 2023.

Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, καθώς και εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Eurogroupρεύμα επιδοτήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα