Eυρωκοινοβούλιο: Αναθεωρημένος νόμος για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Αναθεωρημένο Νόμο για την βελτίωση του αέρα ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να τεθούν αυστηρότερα όρια για αρκετούς ατμοσφαιρικούς ρύπους μέχρι το 2050!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε περίπου 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ και ο αναθεωρημένος νόμος στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον

για τους πολίτες και στην επίτευξη του οράματος της ΕΕ για μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση έως το 2050.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μια προσωρινή πολιτική συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ΕΕ ώστε να μην είναι πλέον επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές.

Οι νέοι κανόνες θέτουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030 για ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων (PM2,5, PM10), NO2 (διοξείδιο του αζώτου) και SO2 (διοξείδιο του θείου).

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αναβολή της προθεσμίας του 2030 έως και δέκα έτη, εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν παραβιαστούν οι νέοι εθνικοί κανόνες, όσοι επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούν να κινηθούν νομικά και οι πολίτες ενδέχεται να λάβουν αποζημίωση εάν έχει υποστεί βλάβη η υγεία τους.

Θα δημιουργηθούν επίσης περισσότερα σημεία δειγματοληψίας για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και οι επί του παρόντος κατακερματισμένοι δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ θα καταστούν συγκρίσιμοι, σαφείς και διαθέσιμοι στο κοινό.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής, Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Javi López δήλωσε:

«Με την ενημέρωση των προτύπων ποιότητας του αέρα, μερικά από τα οποία θεσπίστηκαν σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, η ρύπανση θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο υγιές, πιο βιώσιμο μέλλον. Χάρη στο Κοινοβούλιο, οι ενημερωμένοι κανόνες βελτιώνουν την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και προστατεύουν πιο αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες. Σήμερα είναι μια σημαντική νίκη στη συνεχή δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο, καθαρότερο περιβάλλον για όλους τους Ευρωπαίους».

Ο νόμος πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Ιστορικό :Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, με περίπου 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης έως το 2050, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση. Αυτή η νομοθεσία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με τη ρύπανση και τις «πιο πράσινες» πόλεις με χαμηλότερες εκπομπές, καθώς και την ευαισθητοποίηση παρέχοντας τακτικά ενημερωμένες πληροφορίες για τη ρύπανση.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Eυρωκοινοβούλιο #νόμος #αέρας #ΠΟΙΟΤΗΤΑ_ΤΟΥ_ΑΕΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα