Fed: Επιβράδυνση σε πληθωρισμό και μισθούς αργότερα φέτος

23:25 6/9/2023 - Πηγή: Reporter

Υπάρχουν σημάδια ότι η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός ενδέχεται σύντομα να επιβραδυνθούν περαιτέρω, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (6/9) από την Federal Reserve.

Το Beige Book της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές

δυσκολεύτηκαν τον Αύγουστο να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, καθώς το κόστος παραγωγής αγαθών αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές.

Σημειώνεται ότι το Beige Book συγκεντρώνει στοιχεία, που δεν έχουν ανακοινωθεί, από τις 12 τραπεζικές περιφέρειες της Fed. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες σε δύο εβδομάδες, όταν θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια ή όχι. Τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια για 11η φορά από τον Μάρτιο του 2022, ίσως η πρώτη από τις δύο αυξήσεις επιτοκίων που έκαναν οι αξιωματούχοι για το υπόλοιπο του έτους.

Η Fed θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση στις 19-20 Σεπτεμβρίου, όταν κατά πάσα πιθανότητα οι αξιωματούχοι αναμένεται να πάρουν μια «ανάσα» και να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,5% για να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν επιβράδυνση.

Σύμφωνα με το Beige Book, οι περισσότερες περιφέρειες της Fed ανέφεραν ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε συνολικά, με ταχύτερη επιβράδυνση ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των καταναλωτικών αγαθών.

Παράλληλα, σημείωσαν υποτονική αύξηση θέσεων εργασίας, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων για ανοιχτές θέσεις εργασίας και η δεξαμενή των αιτούντων εργασία παρέμενε περιορισμένη. Αυτή η τάση έδωσε δύναμη στα «χέρια» των εργαζομένων και βοήθησε στο να αυξηθούν οι μισθοί.

Ωστόσο, πολλές επαφές της Fed πρότειναν ότι «το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι διαφορετικό» όσον αφορά την αύξηση των μισθών. Οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα επανέλαβαν τις προσδοκίες τους ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί γενικά στο εγγύς μέλλον.

FEDERAL RESERVEBeige Book
Keywords
Αναζητήσεις
fed-epivradynsi-se-plithorismo-kai-misthous-argotera-fetos.htm
Τυχαία Θέματα