G20: Ενέκρινε τον οδικό χάρτη για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων-Τι προβλέπει

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών (FMCBGs) των κρατών-μελών της G20, υπό την ινδική προεδρία, ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν ομόφωνα την «Ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20», που περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, κατά τη συνάντησή τους

στο Μαρακές του Μαρόκου.

Αυτό έρχεται ένα μήνα αφότου τα κράτη μέλη της G20 αποδέχθηκαν τον οδικό χάρτη για ρυθμιστικό πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα που περιγράφεται σε μια συλλογική έκθεση με τίτλο «IMF-FSB Synthesis Paper: Policies for Crypto-Assets», που παρουσιάστηκε από κοινού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Υιοθετούμε τον οδικό χάρτη που προτείνεται στο Synthesis Paper ως οδικό χάρτη της G20 για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Αυτός ο λεπτομερής και προσανατολισμένος στη δράση Οδικός Χάρτης είναι απαραίτητος για την επίτευξη των κοινών μας στόχων μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για τη διασφάλιση αποτελεσματικής, ευέλικτης και συντονισμένης εφαρμογής του ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η G20 ζήτησε επίσης «ταχεία και συντονισμένη» εφαρμογή του οδικού χάρτη. Αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή πλαισίων πολιτικής, την επέκταση της προσέγγισης πέρα από τις δικαιοδοσίες της G20, τον παγκόσμιο συντονισμό, τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων.

Το διακυβερνητικό φόρουμ ζήτησε περαιτέρω από το ΔΝΤ και το FSB να προσφέρουν τακτικές και αναλυτικές ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής του οδικού χάρτη για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί προβλέπει την εφαρμογή κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος για τον μετριασμό των κινδύνων για την οικονομική ακεραιότητα και την πρόληψη της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων για εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Προβλέπει επίσης ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT) που έχουν θεσπιστεί από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) που αφορούν εικονικά περιουσιακά στοιχεία (VAs) και παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASPs).

«Όχι» στην πλήρη απαγόρευση

Ο προτεινόμενος οδικός χάρτης αντιτίθεται στην απόλυτη απαγόρευση των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, κλίνει προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική με επίκεντρο τη ρυθμιστική εποπτεία, η οποία θεωρείται πιο πρακτική λύση.

Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη ανταποκρίνεται σε ένα μακροχρόνιο αίτημα από συμμετέχοντες στον κλάδο στην περιοχή, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εν μέσω αβεβαιότητας για μια σημαντική περίοδο.

Γενικότερα, αυτές οι συστάσεις δείχνουν μια τάση προς πιο αυστηρή εποπτεία και ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυξημένες απαιτήσεις συμμόρφωσης, πρότυπα διακυβέρνησης, πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και αναφορά δεδομένων.

Επιπλέον, ο διεθνής συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

G20Cryptoκρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
g20-enekrine-ton-odiko-charti-gia-rythmisi-ton-kryptonomismaton-ti-provlepei.htm
Τυχαία Θέματα