GRETA: Χωλαίνει και στη Σουηδία ο εντοπισμός θυμάτων εμπορίας ανθρώπων!

Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τον εντοπισμό θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και τη δίωξη των διακινητών στη Σουηδία, συμπεραίνει, σε έκθεση της που δμοσιεύηκε σήμερα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA).

Η έκθεση αξιολογεί τις εξελίξεις από τη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης της GRETA το 2018 σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση

κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Η GRETA χαιρετίζει μεν τις αλλαγές που έγιναν στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου αριθμού εξειδικευμένων εισαγγελέων και της ύπαρξης μονάδων κατά της εμπορίας ανθρώπων στην αστυνομία, αλλά προτρέπει τη Σουηδία να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της αναγνώρισης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων δεν εξαρτάται από τη συνεργασία τους στην έρευνα και την ποινική διαδικασία.

Η GRETA τονίζει ότι τα θύματα που φοβούνται να μιλήσουν στην αστυνομία επειδή βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση και φοβούνται την απέλαση δεν θα πρέπει να μένουν σε κενό όσον αφορά το καθεστώς τους και την πρόσβαση σε υποστήριξη.

Επιπλέον, η GRETA προτρέπει τις σουηδικές αρχές να διασφαλίσουν έναν πιο αποτελεσματικό εντοπισμό των παιδιών θυμάτων εμπορίας και να αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση των εικαζόμενων παιδιών θυμάτων εμπορίας από τα κέντρα φιλοξενίας.

Η GRETA ανησυχεί για τον χαμηλό αριθμό διώξεων και καταδίκων σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν απουσίας καταδίκων για εμπορία με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, και προτρέπει τις αρχές να διαθέσουν επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στην αστυνομία και τις εισαγγελικές υπηρεσίες .

Ενώ χαιρετίζει την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τη μη τιμωρία των θυμάτων εμπορίας για αδικήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν, η GRETA ανησυχεί για το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και το γεγονός ότι η αρχή της μη τιμωρίας δεν φαίνεται να εφαρμόζεται με συνέπεια στην πράξη. Επιπλέον, η GRETA θεωρεί ότι οι σουηδικές αρχές πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε αποτελεσματική νομική βοήθεια και δωρεάν νομική βοήθεια, που παρέχεται από εξειδικευμένους δικηγόρους.

Ζητείται επίσης από τις αρχές να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να εγγυηθούν την πρόσβαση σε αποζημίωση για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της ικανότητας των αξιωματικών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα των δραστών.

Η Σουηδία παραμένει κατά κύριο λόγο χώρα προορισμού για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.

Ο αριθμός των εικαζόμενων και ταυτοποιούμενων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αυξάνεται σταθερά από 262 θύματα το 2018 σε 375 το 2022. Ενώ η πλειονότητα των ενήλικων θυμάτων που εντοπίστηκαν ήταν γυναίκες, ο αριθμός των ανδρών θυμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο, από 42 το 2018 σε 116 το 2022. Τα παιδιά αντιπροσώπευαν περίπου το 15% των ταυτοποιημένων θυμάτων. Η κυρίαρχη μορφή εκμετάλλευσης ήταν η σεξουαλική εκμετάλλευση, ακολουθούμενη από την εργασιακή εκμετάλλευση, την εξαναγκαστική επαιτεία και την καταναγκαστική εγκληματικότητα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

GRETAΣουηδίαΕμπορία ανθρώπων
Keywords
Τυχαία Θέματα