GRETA: Πιστή στον αγώνα, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων!

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) προέβη σε απολογισμό της 15χρονης παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με την ευκαιρία της 50ης συνόδου ολομέλειάς της.

Η τελευταία της δημοσίευση με τίτλο «Ο πρακτικός αντίκτυπος του έργου της GRETA» υπογραμμίζει πολλά θετικά μέτρα που έλαβαν τα Κράτη Μέρη για την ενίσχυση της νομοθεσίας και των πολιτικών τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ανάμεσα σ’ αυτά,

αλλαγές στην ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρώπων, θέσπιση διατάξεων για την περίοδο ανάκτησης και προβληματισμού και άδειες διαμονής για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και η θέσπιση ειδικής διάταξης για τη μη τιμωρία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Το έργο παρακολούθησης της GRETA έχει επίσης προκαλέσει αλλαγές στις διαδικασίες για τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, τη δημιουργία εξειδικευμένων καταφυγίων για τέτοια θύματα και αυξημένη χρηματοδότηση για βοήθεια στα θύματα.

«Η επιτυχία της GRETA οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυστηρότητα του έργου της παρακολούθησης, με αναφορές για θέματα που κυμαίνονται από την ισότητα των φύλων έως τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των μειονοτήτων. Οι τρεις γύροι αξιολόγησης που έχουν διεξαχθεί, οι οποίοι περιλαμβάνουν περισσότερες από 130 επισκέψεις σε χώρες, παρέχουν μια σαφή εικόνα των τάσεων, των πρακτικών και των προκλήσεων που επηρεάζουν τα Κράτη Μέρη στη Σύμβαση», δήλωσε ο Bjørn Berge, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την έναρξη. της συνάντησης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής των Μερών της Σύμβασης, Πρέσβειρα Maria Spassova, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι τα Κράτη Μέρη πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις εκθέσεις της GRETA με απόλυτη σοβαρότητα και να αναλάβουν τη συνέχεια που ζήτησε η GRETA και την επιτροπή των μερών.

«Το έργο που ανέλαβε η GRETA τα τελευταία 15 χρόνια επέτρεψε πολλές θετικές αλλαγές και επιθυμούμε να το συνεχίσουμε με τον 4ο γύρο αξιολόγησης της Σύμβασης, ο οποίος επικεντρώνεται στα τρωτά σημεία στην εμπορία ανθρώπων και στα μέτρα που έλαβαν τα Κράτη Μέρη για την πρόληψη και τον εντοπισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών», κατέληξε η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA.

Νικος Ρούσσης - Στρασβούργο

#GRETA #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #Εμπορία_ανθρώπων
Keywords
Τυχαία Θέματα