Goldman Sachs: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν 30%

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου θα παρουσιάσουν πτώση κατά 30%, καθώς τα κράτη φαίνεται πως έχουν αποκτήσει προσωρινά ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά στα ζητήματα εφοδιασμού.

Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) στην αγορά της Ολλανδίας βρίσκεται στην περιοχή των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές θα μειωθούν στα 85

ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο CNBC, αυτή η πτώση θα είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις τιμές του Αυγούστου, όταν το φυσικό αέριο ξεπέρασε και τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τελευταία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά, οι αποθήκες στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικά γεμίσει για τη φετινή χειμερινή περίοδο, ενώ οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της περιόδου έντονης κατανάλωσης.

Επιπλέον, υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν LNG στην Ευρώπη.

Υπό πίεση για εξασφάλιση προμηθειών

Και ενώ το πρόβλημα για τον φετινό χειμώνα μοιάζει να έχει λυθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται ακόμα να εξασφαλίσουν προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι έπειτα από την περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ ανά μεταβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ενισχυθούν απότομα το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Goldman SachsΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕνέργειαενεργειακή κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα