ING: Αντιμέτωπος με σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

Σημαντικές προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με την ING.

Η ING, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει «σύντομα να αντιμετωπίσει μη τετριμμένες προκλήσεις, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο».

Όσον

αφορά στο γεωπολιτικό επίπεδο, η αναζήτηση κάποιας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία θα αποτελέσει πιθανότατα κορυφαία προτεραιότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από την άλλη, στο οικονομικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις σε ένα μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, όπου η διαθεσιμότητα των πόρων θα περιοριστεί πιθανότατα από την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων.

Πάντως, η ING τονίζει ότι η συνέχιση της στήριξης από τους ψηφοφόρους ενδέχεται να μην είναι εύκολο να κατακτηθεί. Κάποια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τον οικονομικό αντίκτυπο μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να αναζωογονηθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καθυστέρησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική οικονομία δεν θα είναι απρόσβλητη από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια ζήτηση, αλλά η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι θετικές τουριστικές εισροές θα βοηθήσουν τη χώρα να σημειώσει θετικούς, αν και μη θεαματικούς, τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, ως η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

ING Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ing-antimetopos-me-simantikes-oikonomikes-kai-geopolitikes-prokliseis-o-mitsotakis.htm
Τυχαία Θέματα