Ifo: Λιγότερες γερμανικές εταιρείες εξαρτώνται από την Κίνα

Λιγότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία δηλώνουν ότι εξαρτώνται από ενδιάμεσα προϊόντα από την Κίνα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου ifo, σύμφωνα με την οποία το 37% του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Γερμανία εξαρτάται σήμερα από σημαντικά ενδιάμεσα προϊόντα από την Κίνα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, αμέσως πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ποσοστό ήταν 46%. «Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι λιγότερες εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τις εισαγωγές

τους από την Κίνα στο μέλλον», λέει η Lisandra Flach, διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Οικονομίας του ifo. Πριν από δύο χρόνια, σχεδόν οι μισοί κατασκευαστές εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν κάτι τέτοιο, ενώ στην τελευταία έρευνα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 38%.

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων (65%), οι κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού (60%) και οι εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας (59%) ήταν ιδιαίτερα πιθανό να δηλώσουν ότι εξαρτώνται από σημαντικά ενδιάμεσα προϊόντα από την Κίνα. «Σε σύγκριση με την έρευνα του 2022, το ποσοστό των εταιρειών που προμηθεύονται σημαντικά ενδιάμεσα προϊόντα από την Κίνα μειώθηκε σχεδόν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους», αναφέρει ο Andreas Baur, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στους κατασκευαστές επίπλων (μείωση 29 ποσοστιαίες μονάδες) και στην αυτοκινητοβιομηχανία (μείωση 17 ποσοστιαίες μονάδες). Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η χημική βιομηχανία: στην τελευταία έρευνα, το 46% όλων των χημικών εταιρειών δήλωσε ότι εξαρτάται από εισροές από την Κίνα, όπου σε σύγκριση με το 2022, πρόκειται για αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι λιγότερες εταιρείες εξαρτώνται από εισροές από κινέζους κατασκευαστές. «Αντίθετα, το ποσοστό των εταιρειών που προμηθεύονται ενδιάμεσα προϊόντα από τις δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα παραμένει πρακτικά αμετάβλητο», αναφέρει ο Baur.

Οι γερμανικές εταιρείες που παράγουν οι ίδιες στην Κίνα είναι επίσης σημαντικά λιγότερο πιθανό να σχεδιάσουν να μειώσουν τις εισαγωγές τους από την Κίνα (31%) από ό,τι οι εταιρείες χωρίς δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα (41%).

Τέλος, να σημεοωθεί πως οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες θα εισάγουν λιγότερο από την Κίνα είναι θεμελιώδεις προσπάθειες διαφοροποίησης και αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

#Γερμανία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #Κίνα #προϊόντα
Keywords
Τυχαία Θέματα