Ifo: «Θολό» κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις- Επιφυλακτικότητα για το 2024

Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει θολώσει. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo υποχώρησε στις 86,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 87,2 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και πιο επιφυλακτικές για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη.

Σύμφωνα με το Ifo Institute, στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικού

κλίματος μειώθηκε αισθητά, καθώς οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση ως σημαντικά χειρότερη, με τις προσδοκίες τους να γίνονται πιο απαισιόδοξες.

Οι βιομηχανίες ενέργειας περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και τα βιβλία παραγγελιών συνεχίζουν να μειώνονται.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς. Οι πάροχοι υπηρεσιών ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, καθώς ανέφεραν λιγότερο σκεπτικισμό στις προοπτικές τους για τους επόμενους έξι μήνες.

Παρόλο που στα εστιατόρια και στην εστίαση, η επιχειρηματική κατάσταση βελτιώθηκε, οι προσδοκίες «έκαναν βουτιά».

Στο εμπόριο, το επιχειρηματικό κλίμα υπέστη πλήγμα. Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως αισθητά χειρότερη και οι προσδοκίες τους επίσης «σκοτείνιασαν».

Ακόμη και για τους λιανοπωλητές, το εορταστικό εμπόριο είναι απογοητευτικό φέτος.

Στις κατασκευές ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Οι εταιρείες εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι περίπου μία στις δύο εταιρείες αναμένει ότι οι επιχειρήσεις θα επιδεινωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

#γερμανικές_επιχειρήσεις #επιφυλακτικότητα #IFO_INSTITUTE #βιομηχανία #Υπηρεσίες
Keywords
Αναζητήσεις
ifo-tholo-klima-stis-germanikes-epicheiriseis--epifylaktikotita-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα