Interpol: Παγκόσμια κρίση η διακίνηση ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία

Εγκληματικές οργανώσεις που ευθύνονται για την «έκρηξη» της διαδικτυακής απάτης στη διάρκεια της πανδημίας και των κέντρων διακίνησης ανθρώπων έχουν επεκταθεί από τη Νοτιοανατολική Ασία κι έχουν μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, που κερδίζει έως και τρία τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Interpol.

«Επικουρούμενα από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, εμπνευσμένα από νέα επιχειρηματικά

μοντέλα και με πρόσφορο έδαφος, λόγω του COVID, αυτά τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος λειτουργούν σήμερα σε μια κλίμακα που κανείς δε θα φανταζόταν πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου διεθνούς αστυνομικού οργανισμού στον κόσμο, Γιούργκεν Στοκ.

Τα νέα κέντρα κυβερνοεγκλήματος, όπου συχνά απασχολούνται ακούσια άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα διακίνησης και έχουν εξαπατηθεί με το πρόσχημα μιας νόμιμης δουλειάς, έχουν συμβάλει ώστε τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος να έχουν πλέον έσοδα κυρίως από την διακίνηση ανθρώπων αντί από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Στοκ, τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών παραμένουν στο 40% με 70% των συνολικών εσόδων των εγκληματικών οργανώσεων. «Ωστόσο, βλέπουμε οργανώσεις που διαφοροποιούν ξεκάθαρα τις εγκληματικές τους επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τις διόδους διακίνησης ναρκωτικών για τη διακίνηση ανθρώπων, όπλων, πνευματικής ιδιοκτησίας, κλεμμένων προϊόντων, αυτοκινήτων», τόνισε.

Περίπου δύο με τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα έσοδα μεταφέρονται μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Στοκ, ενώ, όπως σημειώνει, ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να έχει κάθε χρόνο κέρδη 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πέρυσι, ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διακινήθηκαν μέσω κέντρων κυβερνοαπάτης στην Καμπότζη. Τον Νοέμβριο, η Μιανμάρ εξέδωσε χιλιάδες Κινέζους, ύποπτους για τηλεπικοινωνιακές απάτες στην Κίνα.

#Interpol #ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ_ΑΝΘΡΩΠΩΝ #διαδικτυακές_απάτες #Νοτιοανατολική_Ασία
Keywords
Αναζητήσεις
interpol-pagkosmia-krisi-i-diakinisi-anthropon-sti-notioanatoliki-asia.htm
Τυχαία Θέματα