Maersk και Hapag-Lloyd διακόπτουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα

Την κίνηση της Maersk Tankers να διακόψει προσωρινά τη διέλευση των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα ακολούθησαν οι AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd.

Ο γίγαντας της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων AP Moller-Maersk έδωσε εντολή σε όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας να σταματήσουν τα ταξίδια τους,

μετά από επίθεση σε ένα από τα σκάφη της χτες (15/12). Η δανέζικη ναυτιλιακή θα σταματήσει μέχρι νεωτέρας όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας και θα ακολουθήσει θαλάσσιες οδούς που παρακάμπτουν την Αφρική, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Η Hapag-Lloyd ανακοίνωσε πως διακόπτει όλα τα δρομολόγιά της μέσω Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά την αναγγελία ότι ένα από τα πλοία της δέχτηκε επίθεση κοντά στην Υεμένη. «Τότε θα αποφασίσουμε για το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι εν λόγω κινήσεις, μαζί με τη διακοπή διέλευσης που ανακοίνωσε η Maersk TankersMaersk Tankers, απειλούν να υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και εντείνουν τη διεθνή πίεση ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά μήκος μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η παύση, ένα τέτοιο βήμα από μια εταιρεία της κλίμακας της Maersk – έχει στόλο με περισσότερα από 300 πλοία και κατέχει τη θέση Νο 2 στον κόσμο – υπογραμμίζει πόσο σοβαρές και δυνητικά επιζήμιες θα μπορούσαν να είναι οι επιθέσεις. Περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - ειδικά σε πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ - ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα. Οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες και τουλάχιστον τρία πλοία δέχτηκαν επίθεση ή απόπειρα επίθεσης κοντά στην Υεμένη τις τελευταίες 48 ώρες.

«Ανησυχούμε βαθιά για την άκρως κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της Maersk. «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια πλοίων και ναυτικών».

#HAPAG_LLOYD #Ερυθρά_Θάλασσα #ΔΙΑΚΟΠΗ_ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ_ΠΛΟΙΩΝ #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ_ΣΕ_ΠΛΟΙΑ #Maersk_AP_Moller
Keywords
Αναζητήσεις
maersk-kai-hapag-lloyd-diakoptoun-ti-dielefsi-apo-tin-erythra-thalassa.htm
Τυχαία Θέματα