Maersk: «Βουτιά» 40% στα έσοδα τριμήνου-«Καμπανάκια» για το παγκόσμιο εμπόριο

19:47 4/8/2023 - Πηγή: Reporter

Tα οικονομικά της μεγέθη για το β' τρίμηνο του 2023 δημοσίευσε σήμερα η δανέζικη Maersk, με τον κορυφαίο παίκτη στον τομέα των containerships να αναφέρει μειωμένα μεγέθη εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι τα νούμερά της ήταν υψηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αναλυτικά τα έσοδα της ναυτιλιακής ανήλθαν σε 13 δισ. δολάρια από 21,7 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, μειωμένα δηλαδή κατά 40%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία

στον κόσμο, που μεταφέρει το 1/6 των εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, σημείωσε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) δευτέρου τριμήνου ύψους 2,91 δισ. δολαρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κάτω από τα 10,3 δισ. δολάρια, που είχε καταγράψει το ίδιο τρίμηνο το 2022, ωστόσο οι αναλυτές είχαν προβλέψει EBITDA ύψους 2,41 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για μια απότομη πτώση των κερδών μετά από το εξαιρετικό από άποψης μεγεθών 2022, καθώς οι υψηλές τιμές των ναύλων που την οδήγησαν σε κέρδη-ρεκόρ άρχισαν να υποχωρούν γρήγορα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν να μειώνονται και οι όγκοι παρέμειναν αδύναμοι λόγω της «συνεχιζόμενης πώλησης αποθεμάτων ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη».

Ο ναυτιλιακός «γίγαντας», αύξησε την καθοδήγηση των κερδών του για το έτος, αν και προειδοποίησε ότι το υπόλοιπο του 2023 θα είναι δυσκολότερο.

Αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για τα EBITDA από 8-11 δισ. δολάρια σε 9,5-11 δισ. δολάρια.

Ο Vincent Clerc, CEO της εταιρείας σχολίασε ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου συνέβαλαν σε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους, όπου ανταποκριθήκαμε στις απότομες αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς.

Οι αποφασιστικές ενέργειές μας για τη συγκράτηση του κόστους μαζί με το χαρτοφυλάκιο των συμβολαίων μας αμβλύνουν ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτής της ομαλοποίησης της αγοράς.

Η εστίαση στο κόστος θα συνεχίσει να παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας υποτονικής προοπτικής για την αγορά, που αναμένουμε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ προχωράμε περαιτέρω αυτήν την ατζέντα, είμαστε αταλάντευτοι στην εξέλιξή μας και συνεχίζουμε να επενδύουμε και να παρέχουμε πραγματικά ολοκληρωμένες λύσεις εφοδιασμού στους πελάτες μας και να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τους για τους αβέβαιους καιρούς που βρίσκονται μπροστά».

MaerskεμπορευματοκιβώτιαcontainersΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟκέρδηέσοδαVINCENT CLERK
Keywords
Αναζητήσεις
maersk-voutia-40-sta-esoda-triminou-kabanakia-gia-to-pagkosmio-eborio.htm
Τυχαία Θέματα