Μέστερ (Fed): Μεγάλος κίνδυνος μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων

20:43 2/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Κλίβλαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τρίτη (2/4) ότι συνεχίζει να πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων της φέτος. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι δυνατή.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε κατά την άποψή μου θα είναι σκόπιμο για την [Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής] να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια

αργότερα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίζει την καθοδική του πορεία προς το 2%», σημείωσε η αξιωματούχος σε ομιλίας της. «Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως περιμένουμε, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια μας, σταδιακά», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι για να ανοίξει ο δρόμος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να ανταποκρίνονται στις προβλέψεις για περαιτέρω πτώση. Επειδή αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, «δεν περιμένω να έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, για να αποφασίσουμε» μείωση των επιτοκίων, σημείωσε.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 30 Απριλίου και 1 Μαΐου.

Οι αξιωματούχοι, στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, τον Μάρτιο, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, διατηρώντας την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις των επιτοκίων εντός του έτους.

Στην ομιλία της η αξιωματούχος προειδοποίησε και για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων. «Η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα, χωρίς επαρκή στοιχεία που να μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%, θα κινδύνευε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει» μέχρι σήμερα. «ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια μας πολύ νωρίς», τόνισε.

#FED #ΜΕΣΤΕΡ #επιτόκια #μειώσεις_επιτοκίων #πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
mester-fed-megalos-kindynos-mia-proori-meiosi-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα
Mester Fed, Μεγάλος,Mester Fed, megalos