Microsoft και Quantinuum ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές

09:04 4/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η Microsoft και η Quantinuum πέτυχαν ένα σημαντικό βήμα για να κάνουν τους κβαντικούς υπολογιστές μια εμπορική πραγματικότητα, καθιστώντας τους πιο αξιόπιστους.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε έναν αγώνα δρόμου για την τελειοποίηση της κβαντικής πληροφορικής, στον οποίο τεχνολογικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η IBM

ανταγωνίζονται τόσο τους αντιπάλους όσο και τα κράτη, για τη δημιουργία υπολογιστών που αξιοποιούν την κβαντική μηχανική και υπόσχονται ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τους συμβατικούς υπολογιστές. Αυτές οι κβαντικές μηχανές θα μπορούσαν να κάνουν εφικτούς επιστημονικούς υπολογισμούς που διαφορετικά θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια, με τους σημερινούς κλασικούς υπολογιστές.

Όμως, η θεμελιώδης μονάδα των κβαντικών υπολογιστών - που ονομάζεται «qubit» - είναι γρήγορη αλλά ιδιότροπη, παράγοντας σφάλματα, αν ο κβαντικός υπολογιστής διαταραχθεί έστω και ελάχιστα. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές κβαντικών υπολογιστών συχνά κατασκευάζουν περισσότερα φυσικά qubits από όσα χρειάζονται και χρησιμοποιούν τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων για να παράγουν μικρότερο αριθμό αξιόπιστων και χρήσιμων qubits.

Η Microsoft και η Quantinuum δήλωσαν ότι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα. Η Microsoft εφάρμοσε έναν αλγόριθμο διόρθωσης σφαλμάτων που έγραψε στα φυσικά qubits της Quantinuum, αποδίδοντας περίπου τέσσερα αξιόπιστα qubits από 30 φυσικά.

Ο Jason Zander, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή είναι η καλύτερη αναλογία αξιόπιστων qubits από ένα κβαντικό τσιπ που έχει παρουσιαστεί ποτέ.

«Τρέξαμε περισσότερα από 14.000 μεμονωμένα πειράματα χωρίς ούτε ένα σφάλμα. Αυτό είναι έως και 800 φορές καλύτερο από οτιδήποτε άλλο έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Zander στο Reuters. Η Microsoft σχεδιάζει να διαθέσει την τεχνολογία στους πελάτες που χρησιμοποιούν το υπολογιστικό νέφος (cloud) της εταιρείας τους επόμενους μήνες.

Οι κβαντικοί ερευνητές, τόσο στην Quantinuum όσο και στους ανταγωνιστές της, αναφέρουν συχνά έναν αριθμό περίπου 100 αξιόπιστων qubits ως τον αριθμό που απαιτείται για να «χάσει» ένας συμβατικός υπερυπολογιστής. Η Microsoft και η Quantinuum δεν είπαν πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να φτάσουν τα 100 αξιόπιστα qubits, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική τους.

Ωστόσο, ο Ilyas Khan, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Quantinuum, δήλωσε: «Η τρέχουσα άποψη είναι ότι έχουμε μειώσει τουλάχιστον δύο χρόνια από αυτή (σ.σ. τη διαδικασία), αν όχι περισσότερα».

#Microsoft #QUANTINUUM #ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ_ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
microsoft-kai-quantinuum-ena-vima-pio-konta-stous-kvantikous-ypologistes.htm
Τυχαία Θέματα