MyData: «Ηλεκτρονικό δόκανο» μέσω δαπανών για ΔΕΚΟ «στήνει» η εφορία

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η εφορία σειρά λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών για να διακριβώσει ποιες από αυτές είναι πλασματικές και ποιες όχι.

Στόχος, μέσα από αναλυτικές ηλεκτρονικές καταγραφές, διαμόρφωση χρονοακολουθιών με δαπάνες και διευκόλυνση, έτσι, διασταυρώσεων είναι, αφενός, να μπει «φρένο» σε μια «φάμπρικα» επαγγελματιών επιχειρήσεων, που περιορίζει, με σειρά τιμολογίων, το φορολογητέο εισόδημα και μειώνει τελικό ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν κι αφετέρου να καταδειχθεί, εάν τα πραγματικά έξοδα είναι πολλά, η πιθανότητα για «κρυφά εισοδήματα».

Στο

πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ προχωρά σε «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των λογαριασμών ΔΕΚΟ, ζητώντας από τις τελευταίες να της αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν στην Εφορία.

Πρώτη, μάλιστα, η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε να ζητά στοιχεία για τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης - αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Ουσιαστικά, μέσα από έναν απλό λογαριασμό και «έξυπνες» διασταυρώσεις μπορεί να διακριβωθεί το αληθές ή μη των δηλώσεων εισοδήματος, των δαπανών και των εισοδημάτων.

Να σημειωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Αυτός ο «πλούτος» ηλεκτρονικών πληροφοριών με τη δυνατότητα αξιοποίησης των big data και διασταυρώσεις που δείχνουν το πραγματικό οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου μπορεί να βάλει «φρένο» σε ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ουσιαστικά, μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μπορούν να διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ οι συναλλαγές για περισσότερους από 1 εκατ. επιτηδευματίες που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το ανακριτικό έντυπο Ε3. Το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση λίστας με τους επαγγελματίες που υπήρξε σημείο αναφοράς από το σύστημα για τα έσοδα και τα έξοδα.

Ο σχεδιασμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα επιδειχτεί ο σχετικός ζήλος και αναμένεται να υπάρχει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.

«Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής. Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων! Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά», τόνισε ο κ. Χατηδάκης και τόνισε ότι θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα:

Συγκεκριμένα: έως και τους πρώτους μήνες του 2024 προωθεί η κυβέρνηση:

Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POSκαι την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.

Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Εντός του 2024 θα προχωρήσουν ψηφιακά μέτρα όπως:

Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,

Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA,ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ουπερδιπλασιασμός των ελέγχων, που σήμερα ανέρχονται στους 200.000

Γιώργος Αλεξάκης

myDATAΔΕΚΟεφορίαΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙφοροδιαφυγή
Keywords
Αναζητήσεις
mydata-ilektroniko--dokano-meso-dapanon-gia-deko-stinei-i-eforia.htm
Τυχαία Θέματα