Reuters: Ιταλικό βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

H Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν οι εταίροι της συνεχίσουν να επιμένουν σε μια συμφωνία που τιμωρεί την υπερχρεωμένη ιταλική οικονομία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας

και Ανάπτυξης τέθηκε σε αναστολή το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε αναθεωρημένη εκδοχή την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η Ρώμη δεν προτίθεται να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν, η κυβέρνηση της Μελόνι θα προτιμούσε την διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου για να αποφύγει την στήριξη ενός πακέτου που θεωρείται «παράλογο» και ακόμα πιο αυστηρό για την Ιταλία.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Όσες κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, η Κομισιόν έχει προτείνει μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, επεκτείνοντας την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής από 4 έως 7 έτη για τις κυβερνήσεις που υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά όρια.

Ωστόσο, η Γερμανία ζητά οι χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία να μειώνουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. Οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες. αλλά από το 2027 και έπειτα.

#Σύμφωνο_Σταθερότητας #Ευρωπαϊκή_Ενωση #ΤΖΟΡΤΖΙΑ_ΜΕΛΟΝΙ #ESM #δημοσιονομικοί_κανόνες #ιταλική_οικονομία
Keywords
Αναζητήσεις
reuters-italiko-veto-stin-anatheorisi-tou-symfonou-statherotitas.htm
Τυχαία Θέματα
Reuters, Ιταλικό, Συμφώνου Σταθερότητας,Reuters, italiko, symfonou statherotitas