SSM: Αντιμέτωπες με νέους κινδύνους οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό μείγμα ρίσκων το οποίο απαιτεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν, δήλωσε η νέα πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Κλαούντια Μπουχ.

Η άνοδος των επιτοκίων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, οι πιο απότομες εκροές καταθέσεων, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες,

οι οποίες μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η αντικαταστάτρια του Αντρέα Ενρία.

«Τα επιτόκια και οι τιμές στην ενέργεια έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, τα ρίσκα που συνδέονται με το κλίμα γίνονται ολοένα και πιο ορατά, και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί» σημείωσε η Μπουχ, πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank.

«Πολλές από τις αλλαγές αυτές είναι διαρθρωτικές και όχι προσωρινές» ανέφερε η Μπουχ σε ομιλία που έδωσε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μπουχ προειδοποίησε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

«Οι νέοι κίνδυνοι δεν ενσωματώνονται επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών», είπε η Μπουχ και πρόσθεσε: «Επομένως, οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένες ή ελλιπείς πληροφορίες».

«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν πολλές προσεγγίσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευαισθησία κινδύνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ επανεξετάζει τη συμμόρφωση και αναμένει από τις τράπεζες να τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές για τους νέους κινδύνους.

#Ενιαίος_Εποπτικός_Μηχανισμός #ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ_ΜΠΟΥΧ
Keywords
Αναζητήσεις
ssm-antimetopes-me-neous-kindynous-oi-evropaikes-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα