Scope: Aνάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα–Σε... κατηφόρα το χρέος

Η Scope Ratings, ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε στην Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας παραμένει... ζεστή για την Ελλάδα.

Στη δύση του 2023 προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα, καθώς «βλέπει» ρυθμούς 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, έπειτα από 2,1% φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Scope περιμένει

ανάπτυξη 1,1% στην Ευρωζώνη το 2024, έπειτα από 0,7% φέτος. Συνεπώς τοποθετεί την Ελλάδα πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Η θετική πορεία της κατανάλωσης αποτελεί έναν από τους λόγους της προς τα πάνω αναθεώρησης, ενώ ακόμα προβλέπει ότι θα συνεχιστεί και η πτώση της ανεργίας στο 9,2%.

Πέραν της θετικής πορείας της κατανάλωσης, η Scope περιμένει ανάκαμψη και των επενδύσεων, με δεδομένο ότι εκτιμά πως τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ έχουν κορυφώσει, έστω και εάν προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο μέρος του 2024.

Η αύξηση των εξαγωγών επίσης θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, καθώς η ζήτηση στους εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη θα ανακάμψει, την ώρα που και ο τουρισμός συνεχίζει την ανάκαμψή του μετά την πανδημία.

Χρέος

Σημαντικές είναι και οι εκτιμήσεις για το χρέος. Η Scope εκτιμά ότι η μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί, πέφτοντας στο 141% του ΑΕΠ έως το 2028, καθώς η χώρα θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα είναι επιλέξιμη στα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ.

Κίνδυνοι

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την Ελλάδα, η Scope επισημαίνει την αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό αλλά και την πολιτική. Καθώς οι συνθήκες δανεισμού και οι περιορισμοί χαλαρώνουν για την Ελλάδα, υπάρχει μια ανησυχία για μια σταδιακή στροφή προς την αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων χρόνων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν εντεινόμενο κίνδυνο για την οικονομία, με δεδομένη την έκθεσή της στον τουρισμό και την γεωργία.

#SCOPE #ΕΛΛΑΔΑ #ανάπτυξη #ΑΕΠ
Keywords
Αναζητήσεις
scope-anaptyxi-22-to-2024-stin-elladase-katifora-to-chreos.htm
Τυχαία Θέματα