Société Générale: «Εμπόδιο» οι εθνικές εκλογές για την επενδυτική βαθμίδα

Οι εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, σύμφωνα με νέο report της Société Générale.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα τον Απρίλιο, ο οίκος εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα

συνεχίζει να αναβαθμίζεται, ενώ αναμένεται να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του έτους από τουλάχιστον έναν οίκο.

Ωστόσο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αλλά και των επαναληπτικών εκλογών στις αρχές Ιουλίου, θα επιφέρουν μια πολιτική «αναταραχή». Έτσι, η Société Générale εκτιμά τώρα ότι το review της ελληνικής αξιολόγησης που έχει προγραμματίσει η Fitch για τις 9 Ιουνίου δεν θα είναι η στιγμή στην οποία η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Γενικότερα, η Société Générale αναμένει μια περαιτέρω υποχώρηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ήταν εντυπωσιακή.

Το δημόσιο χρέος υποχώρησε χαμηλότερα από το 180% του ΑΕΠ το 2022, ενώ αυτή η τάση πιθανώς θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι αναλυτές της Goldman Sachs είχαν σημειώσει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων. Μία πειστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση και διευκόλυνση της διαρθρωτική αναμόρφωσης της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για να ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την επενδυτική βαθμίδα».

ΕΛΛΑΔΑεκλογές 2023Societe Generaleεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα