Tα 10 σημεία του σχεδίου Γιούνκερ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους

Μεταξύ άλλων, αναβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν, αυστηρές επιβολές στους παραβάτες και μερίσματα για τους φορολογουμένους. "Η Ελλάδα δεν θα λάβει την 6η δόση, εάν δεν πετύχει τους στόχους", είπε.
Αναβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν, αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες - παραβάτες ως προς τα δημοσιονομικά, καθώς και μερίσματα για τους φορολογουμένους που στηρίζουν τις τράπεζες με χρήματα του Δημοσίου, είναι οι νέες ρυθμίσεις που συμεπριλαμβάνονται
μεταξύ των 10 σημείων του σχεδίου για την καταπολέμηση της ευρωπαικής κρίσης χρέους, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, «δεν μπορούμε έτσι απλά να τους χαρίσουμε χρήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν τα κεφάλαια θα αντιπροσωπεύονται στα σώματα λήψης αποφάσεων και πως θα συμμετέχουν στα κέρδη». Σημειώνεται πως εντός του νέου ενισχυμένου ρόλου της Κομσιόν προστίθεται και η αρμοδιότητά της να ακυρώνει εθνικούς προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να "κλειδώσει" ακόμα και άνω του 50%. Όπως επεσήμανε ο 'ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, η επόμενη δόση δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει αποτύχει πλήρως στους στόχους του προγράμματος. Το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να συζητηθεί «πολύ εντατικά» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα