TikTok: Απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ένας από τους πέντε επίτροπους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει την πλατφόρμα του TikTok, λόγω ανησυχιών όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο η κινέζικη εφαρμογή χειρίζεται τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπρένταν Καρ, σε συνέντευξη του στο Axios, έστειλε «σκληρό» μήνυμα κατά της πλατφόρμας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής ByteDance. Ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες

του αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών, την ώρα που πάνω από 200 εκατ. Αμερικανοί έχουν στα κινητά τους το app της TikTok και καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για το ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η TikTok βρίσκεται σε συζητήσεις με το Συμβούλιο Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) για το εάν η ByteDance θα έπρεπε να συστήσει μια αμερικανική εταιρεία για τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Brooke Oberwetter, εκπρόσωπος της πλατφόρμας, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη ότι «ο Επίτροπος Καρ δεν έχει κανένα ρόλο στις εμπιστευτικές συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ που σχετίζονται με το TikTok και φαίνεται να εκφράζει απόψεις ανεξάρτητα από τον ρόλο του ως επίτροπος της FCC».

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η FCC δεν έχει δικαιοδοσία για να απαγορεύσει το TikTok, αλλά στο παρελθόν το Κογκρέσο έχει δράσει με βάση τις εκτιμήσεις της FFC για τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως για παράδειγμα με την Huawei.

Μόνος τρόπος η απαγόρευση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Καρ δήλωσε στο Axios ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος… εκτός της απαγόρευσης του TikTok, προσθέτοντας πως ανησυχεί για το κατά πόσο τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok που παίρνει η ByteDance στην Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολές στην Apple και την Google τον Ιούνιο ζητώντας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αποσύρουν το TikTok λόγω των δεδομένων που στέλνονται στην Κίνα.

ΗΠΑTikTokΕθνική ασφάλεια
Keywords
Τυχαία Θέματα