To Κρεμλίνο κατηγορεί τον Πριγκόζιν για πραξικόπημα- Αναταραχή στη Ρωσία

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επειδή ο τελευταίος κάλεσε σε στάση κατά του στρατού ενώ είπε πως η Μόσχα σκότωσε 2.000 από τους άνδρες του.

Σημειώνεται ότι ο Πριγκόζιν κάλεσε νωρίτερα σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

"Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος

βασιλεύει στη χώρα (...) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα", είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει "όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας" για "να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία".

Στη Μόσχα γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας παρατηρήθηκε μεγάλη κινητοποίηση του στρατού, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες ανάμεσα σε Βάγκνερ και δυνάμεις του ρωσικού στρατού σε περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας "πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων".

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. Τα μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει ο Guardian, τα κίνητρα του Πριγκόζιν δεν είναι σαφή. Ο ίδιος τονίζει ότι «δεν είναι πραξικόπημα, είναι πορεία για δικαιοσύνη. Οι ενέργειες μας δεν παρεμποδίζουν τις ένοπλες δυνάμεις κατά κανένα τρόπο».

{https://twitter.com/wartranslated/status/1672314259907158028}

Η κινητοποίηση, πάντως, στη Μόσχα και η ανακοίνωση ότι ο Πούτιν είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν υποδεικνύει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και πάντως ότι το ρήγμα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον ισχυρό άνδρα της Wagner μπορεί να είναι και αγεφύρωτο.

{https://twitter.com/BNONews/status/1672362009327816705}

ΠΡΙΓΚΟΖΙΝΜόσχαΡωσία
Keywords
Αναζητήσεις
to-kremlino-katigorei-ton-prigkozin-gia-praxikopima.htm
Τυχαία Θέματα