WSJ: Δεν έδωσε εντολή ο Πούτιν να πεθάνει ο Ναβάλνι

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε στρατόπεδο φυλακών στην Αρκτική τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Σάββατο (27/4) η Wall Street Journal.

Ο 47χρονος Ναβάλνι ήταν ο πιο σκληρός εγχώριος επικριτής του Πούτιν. Οι σύμμαχοί του, που χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως εξτρεμιστές, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησαν

έπειτα από δική του εντολή και είπαν ότι θα παράσχουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των ρωσικών Αρχών. Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και είπε ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τον φυλακισμένο πολιτικό στη Δύση σε ανταλλαγή κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ναβάλνι δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι είπαν ότι τέτοιες συνομιλίες είχαν ξεκινήσει.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε το Σάββατο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν πιθανότατα δεν έδωσε εντολή να πεθάνει ο Ναβάλνι τον Φεβρουάριο.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει απαλλάξει τον Ρώσο ηγέτη από κάθε ευθύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι, δεδομένου ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης ήταν στόχος των ρωσικών αρχών για χρόνια, φυλακίστηκε με κατηγορίες που η Δύση είπε ότι είχαν πολιτικά κίνητρα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευρικό παράγοντα. .

Το Κρεμλίνο αρνείται την εμπλοκή του στη δηλητηρίαση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Σάββατο ότι είδε το ρεπορτάζ της WSJ, το οποίο είπε ότι περιείχε «κενές εικασίες».

«Έχω δει το υλικό, δεν θα έλεγα ότι είναι υλικό υψηλής ποιότητας που αξίζει προσοχής», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι το εύρημα είχε «ευρεία αποδοχή από την κοινότητα πληροφοριών και κοινοποιήθηκε από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφοριών και της υπηρεσίας πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων απόρρητων, και ανάλυση γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου του θανάτου του Ναβάλνι και του τρόπου με τον οποίο επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν τον Μάρτιο, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη ορισμένες πηγές της.

Ανέφερε ότι ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, αποκάλεσε τα ευρήματα αφελή και γελοία.

#WSJ #Ναβάλνι #Πουτιν #Ρωσία #δηλητηρίαση
Keywords
Αναζητήσεις
wsj-den-edose-entoli-o-poutin-na-pethanei-o-navalni.htm
Τυχαία Θέματα