Αυτόνομη οδήγηση: Στην Κίνα ο Μασκ για να προλάβει τον ανταγωνισμό

Το Πεκίνο επισκέφθηκε σήμερα (28/4) ο Έλον Μασκ προκειμένου να συζητήσει την ενεργοποίηση της λειτουργίας αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκίνητα της Tesla στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο Μασκ θέλει να ενεργοποιήσει το πλήρες σύστημα αυτόνομης οδήγησης (Full Self Driving - FSD) στην Κίνα και να μεταφέρει δεδομένα που συλλέγονται στο εξωτερικό για να εκπαιδεύσει τους αλγόριθμούς του. Σημειώνεται ότι το FSD είναι

διαθέσιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά όχι στην Κίνα.

Η είδηση της επίσκεψης του Μασκ ήρθε στον απόηχο της αμερικανικής αναφοράς που συνέδεσε τα προγράμματα αυτόνομης οδήγησης της Tesla με τουλάχιστον 13 ατυχήματα, εκ των οποίων και ενός θανάτου.

Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Xpeng, προσπάθησαν να ανταγωνιστούν την Tesla εφαρμόζοντας παρόμοιες self-driving λειτουργίες στα αυτοκίνητά τους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε λάβει προηγουμένως μέτρα για να καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές σχετικά με την ανάπτυξη του FSD στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός data center στη Σαγκάη, για την επεξεργασία δεδομένων για Κινέζους καταναλωτές σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία.

Το ταξίδι του Μασκ έρχεται λίγες μέρες αφότου η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA) δήλωσε ότι διερευνά εάν μια ανάκληση αντιμετώπισε επιτυχώς ανησυχίες για την ασφάλεια, που σχετίζονται με το σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Tesla.

Η NHTSA ανέφερε ότι, παρά τις απαιτήσεις οι οδηγοί να διατηρούν την εστίασή τους στο δρόμο και να είναι έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η αυτόνομη οδήγηση, οι οδηγοί που εμπλέκονται στα ατυχήματα «δεν ήταν επαρκώς απασχολημένοι». Η ανάλυση της ρυθμιστικής αρχής πραγματοποιήθηκε πριν από την ανάκληση, όπου η Tesla είπε ότι θα διορθώσει το πρόβλημα.

Το λογισμικό της Tesla υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι οι οδηγοί προσέχουν και ότι η λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο σε κατάλληλες συνθήκες, όπως η οδήγηση σε αυτοκινητοδρόμους. Ο κ. Μασκ έχει υποσχεθεί ότι τα αυτοκίνητα της Tesla θα μπορούν να λειτουργούν ως αυτόνομα «ρομπο-ταξί» για χρόνια. Το 2015, είπε θα πετύχει «πλήρη αυτονομία» μέχρι το 2018. Και το 2019, δήλωσε ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει τα ρομπο-ταξί μέχρι το επόμενο έτος.

Αυτόν τον μήνα, ο CEO της Tesla είπε ότι θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του ρομπο-ταξί τον ερχόμενο Αύγουστο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι συνεχώς προβάλλει τις προοπτικές πλήρους αυτόνομης οδήγησης για να στηρίξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία έχει πέσει λόγω προκλήσεων, όπως η πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως και ο ανταγωνισμός από φθηνότερους Κινέζους κατασκευαστές.

Τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν απότομα τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 στα 1,13 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 2,51 δισ. δολάρια το 2023. Η μετοχή της Tesla έχει καταρρεύσει κατά 43% φέτος.

#Elon_Musk #Έλον_Μασκ #Tesla
Keywords
Αναζητήσεις
aftonomi-odigisi-stin-kina-o-mask-gia-na-prolavei-ton-antagonismo.htm
Τυχαία Θέματα