Αυξήσεις επιτοκίων σε Σουηδία, Νορβηγία - Παύση «έκπληξη» στην Ελβετία

Σε νέες αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάση στο 4%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, και είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Riksbank, με στόχο

να καταπολεμήσει την «έκρηξη» του πληθωρισμού που κορυφώθηκε σε περισσότερο από 10% τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7% τον Αύγουστο, εξακολουθώντας να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Η Riksbank ανακοίνωσε επίσης ότι θα αντισταθμίσει μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καθώς πιστεύει ότι το σουηδικό νόμισμα είναι υποτιμημένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% για να περιορίσει τον πληθωρισμό, όπως είχε προβλεφθεί, και σε μια αιφνιδιαστική κίνηση δήλωσε ότι πιθανότατα θα αυξηθούν ξανά τον Δεκέμβριο. Τα επιτόκια προβλέπεται να παραμείνουν στο 4,50% έως το 2024, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) εισήλθε σε «λειτουργία αναμονής», μετά την απόφαση να σταματήσει τον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Η SNB διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο στο 1,75%, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στην Ελβετία, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω σύσφιξη. Η σημερινή απόφαση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα δεν αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 και ήταν αντίθετη με τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters, που είχε προβλέψει νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης.

RiksbankSNBεπιτόκιαΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα