Αύξηση 10% στην τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

17:11 4/1/2023 - Πηγή: Reporter

Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, αν και το δεύτερο κατέγραψε μηνιαία αύξηση 10% στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές στην ενέργεια στις χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας μαζί με την

εταιρεία Vaasa ETT, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα (σ.σ. η έρευνα εξετάζει τις τιμές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες),διαμορφώθηκε στα 30,33 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 31,74 σεντς/κιλοβατώρα.

Έτσι, κατατάσσεται στη 15η θέση της λίστας των χωρών με το ακριβότερο ρεύμα στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η τιμή στη χώρα μας κατέγραψε πτώση 1%.

Βρυξέλλες (54,44 σεντς/κιλοβατώρα) και Πράγα (53,52 σεντς/κιλοβατώρα) είναι οι πιο ακριβές πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από την Κοπεγχάγη, τη Ρώμη και το Βερολίνο.

Το Κίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη και την Ποντγκόριτσα.

Τρίτη σε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή του στη χώρα μας παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 13,33 σεντς η κιλοβατώρα έναντι 15,09 σεντς/κιλοβατώρα.

Παρόλα αυτά, σε μηνιαία βάση, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση με 10%, μετά μόνο από τις Στοκχόλμη (+31%, που είναι και η ακριβότερη με 30,02 σεντς/κιλοβατώρα) και Σόφια (+13%). Μόνο σε αυτές τις τρεις χώρες και στην Πράγα είχαμε αύξηση, καθώς στις υπόλοιπες οι τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν.

ηλεκτρικό ρεύμαρεύμα ΕΕΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕΛΛΑΔΑΑθήναHEPI
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα