Άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα: Σε συναγερμό ΗΠΑ, Καναδάς και Κίνα

Τέσσερα μυστηριώδη μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα έχουν καταρριφθεί τις τελευταίες ημέρες από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, καθώς βρέθηκαν να πετούν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα «κατασκοπευτικό κινεζικό μπαλόνι» που είχε εντοπιστεί να πετά πάνω από τις ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα προκαλώντας διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον

– Πεκίνου. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αμερικανική αντικατασκοπία χαρακτήρισε το ιπτάμενο αντικείμενο σαν «κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα», συνδέοντάς το με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

{https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1621982436178403330}

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου ο αμερικανός στρατός κατέρριψε ένα νέο «άγνωστο αντικείμενο» πάνω από την Αλάσκα, με διαταγή του προέδρου Μπάιντεν. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το αντικείμενο είχε «το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» και βρισκόταν πάνω από μια αραιοκατοικημένη περιοχή εκείνη τη στιγμή.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά, δηλαδή το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ένα «αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας» καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος στο βορειοδυτικό τμήμα του Καναδά.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτού δώσει ο ίδιος την εντολή για την κατάρριψη του αντικειμένου.

Χθες, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, και μερικές ώρες μετά την εμφάνιση αντίστοιχου περίεργου αντικειμένου στον ουρανό του Καναδά, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα «Άγνωστο Ιπτάμενο Αντικείμενο» εντοπίστηκε κοντά στο Ρίζα της Κίνας, με τις τοπικές αρχές να ετοιμάζονται για την κατάρριψή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αμερικανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε τέταρτο αντικείμενο, πάνω από τη λίμνη Χιούρον του Μίσιγκαν.

{https://twitter.com/business/status/1624748244705112065}

Επικοινωνία ΗΠΑ- Πεκίνου

Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα, μετά την απόρριψη των αιτημάτων του Πενταγώνου να υπάρξει διάλογος για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Έγιναν επαφές με τη ΛΔΚ για το ζήτημα του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο ύψος», ανέφερε στον Τύπο η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Μελίσα Ντάλτον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση των ΗΠΑ τονίζοντας: «Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών».

«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειται στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», τόνισε το υπουργείο της χώρας.

ΗΠΑΠεκίνοΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα