Αγορά εργασίας: Οι προβλέψεις των αναλυτών εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, έχει άμεσο αντίκτυπο στον εργασιακό κλάδο, με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να έχουν ήδη προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 3,3 εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες οικονομίες μέχρι το 2024.

Παράλληλα, όπως τονίζει σε σχετικό δημοσίευμα,

αν και οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πολλές, αποτελούν καλύτερο αριθμό από το αντίστοιχο των 5,1 εκατομμυρίων της κρίσης του 2001 ή του 2008.

Ο CEO της ManpowerGroup Inc, Τζόνας Πράιζινγκ αναμένει πως πολλές εταιρείες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό παρά την αναμενόμενη ύφεση. «Θα απορροφήσουν τις απώλειες της ζήτησης των αγαθών και των υπηρεσιών τους αλλά θα κρατήσουν τους εργαζομένους τους. Δε θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις αλλά αναμένω πως τα μισθολογικά στοιχεία θα παραμείνουν σε καλό σημείο», τόνισε ο ίδιος.

«Τα εργασιακά δεδομένα μας υποδεικνύουν πως οι εταιρείες δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις παρά την ύφεση, αφού τα τελευταία χρόνια η πρόσληψη ικανών εργαζομένων αποδείχθηκε πολύ δύσκολη», υπογράμμισε με τη σειρά της η πρόεδρος της Fed του Cleveland, Λορέτα Μέστερ.

Οι προβλέψεις του Bloomberg Economics

Παρά τα φαινομενικά απαισιόδοξα στοιχεία, τo Βloomberg Economics εκτιμά πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ θα υποδείξουν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 200.000 άτομα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Από την άλλη, στην Ευρωζώνη, παρά την αναμενόμενη ύφεση, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι και το τέλος του 2024, παρά την προσωρινή αύξηση που θα καταγράψει κατά τη διάρκεια του 2023.

«Κλειδί» ο πληθωρισμός

Αν και η επιθετική αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πως δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να βρίσκεται στα πλάνα των στελεχών της Fed, η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την αύξησή του.

Οι επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες θα έρθουν ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό, θα οδηγήσουν πολλές οικονομίες στην ύφεση και ορισμένες επιχειρήσεις θα στραφούν στις απολύσεις εάν υπάρξει ανισορροπία στους ισολογισμούς τους.

αγορά εργασίαςΑναλυτέςαπολύσεις
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα