Ανακάμπτει με τραπεζική ώθηση το Χρηματιστήριο Αθηνών

12:38 1/6/2023 - Πηγή: Reporter

Επιστρέφει στα θετικά πρόσημα το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με τις τράπεζες να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (1/6), ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,76% στις 1.227,72 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 21,97 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,80% στις 2.969,96 μονάδες, ενώ το μεγαλύτερο «άλμα» πραγματοποιείται από τον τραπεζικό δείκτη κατά 1,79% στις 975,45 μονάδες.

Η Λεωφόρος

Αθηνών έκλεισε χθες με απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο τέλος του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα που ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εύλογη κίνηση ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών από τους επενδυτές.

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα, καθώς από τη μία τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία παραμένουν ευοίωνα, ενώ από την άλλη βελτιώνεται και το διεθνές κλίμα, με την ολομέλεια του Κογκρέσου να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το όριο του αμερικανικού χρέους.

H ελληνική αγορά εξακολουθεί στο μεταξύ να κατακτά πρωτιές, με την Deutsche Bank να δίνει την κορυφή στο Χ.Α, όσον αφορά στις επιδόσεις των 38 assets που παρακολουθεί, τον Μάιο.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου οδήγησαν σε σημαντικές υπερ-αποδόσεις των Ελληνικών assets για τον προηγούμενο μήνα, καθώς εκτός από τη σημαντική άνοδο του χρηματιστηρίου της Αθήνας, και τα ελληνικά κρατικά ομολόγα κατέγραψαν υπερ-απόδοση.

Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, στις 150 μονάδες βάσης, έως το τέλος του Μαΐου.

Παράλληλα σημαντική στήριξη στο επενδυτικό κοινό συνεχίζουν να παρέχουν και τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταγράφει αυξημένα EBITDA στα 123 εκατ. ευρώ και κέρδη 38,8 εκατ. ευρώ, ενώ και η Lamda σημείωσε αύξηση 75% στα EBITDA.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε χθες η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρατηρούν με… κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις σχετικά με το αμερικανικό χρέος.Μετά την ψήφιση της συμφωνίας ωστόσο από το Κογκρέσο, επικράτησε ηρεμία, με τα χρηματιστήρια της Ασίας να κινούνται ως επί το πλείστον ανοδικά την Πέμπτη, όπως και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης που καταγράφουν κέρδη.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές που είναι «καύσιμο» στη σημερινή συνεδρίαση, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 1,62%, η ΕΤΕ (+2,79%), η ΕUROBANK (+0,89%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,03%).

Κέρδη ακόμα, καταγράφουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (+1,90%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,48%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+3,03%), του JUMBO (+1,11%) και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,95%).

Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται οι μετοχές του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,87%), της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (-1,19%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,49%), του ΣΑΡΑΝΤΗ (-9,81%) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (-0,79%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤΡΑΠΕΖΕΣΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα