Αναπόφευκτη η επανεκλογή Πούτιν έως το 2030- «Εξοντωμένη» η αντιπολίτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας. Το ανακοίνωσε σε μια τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στον πόλεμο πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας το 2022. Η ανακοίνωση έρχεται ακριβώς την επόμενη ημέρα, αφότου οι εκλογικοί αξιωματούχοι όρισαν τις 15-17 Μαρτίου 2024 ως ημερομηνίες για τις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πούτιν υπηρέτησε αρχικά ως πρόεδρος το 2000-08, επιστρέφοντας στο ρόλο της πρωθυπουργίας

το 2012 και κατόπιν έγινε ξανά πρόεδρος με κατά το συμφέρον του αλλαγές στο Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον κυβερνήτη μετά τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Σίγουρη η πρωτιά

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η επανεκλογή του κ. Πούτιν τον Μάρτιο του 2024, θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχό του. Ακόμη, οι περισσότεροι γνήσιοι αντίπαλοί του είναι είτε νεκροί, είτε πίσω από τα κάγκελα, είτε εξόριστοι.

Το σύνταγμα της Ρωσίας τροποποιήθηκε το 2020, αυξάνοντας την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και δίνοντας στον κ. Πούτιν ένα καθαρό πεδίο για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το επόμενο έτος, ακυρώνοντας τις προηγούμενες θητείες του.

Μια νίκη τον Μάρτιο θα τον οδηγήσει στην παραμονή του στην προεδρία μέχρι το 2030. Μετά από αυτό, μπορεί ενδεχομένως να υπηρετήσει άλλα έξι χρόνια μέχρι το 2036, αν αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο 71χρονος πια Πούτιν - πρώην αξιωματικός της KGB - αναμενόταν ευρέως να θέσει υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση της χώρας, εν μέσω τεράστιων προκλήσεων που προκάλεσε η εισβολή του στην Ουκρανία και η επακόλουθη αντιπαράθεση με τη Δύση.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ένας «εκπληκτικός» αριθμός ανθρώπων επιθυμεί να συνεχίσει ο κ. Πούτιν να είναι ηγέτης. Αφού "τον πιέζει ο κόσμος" θα είναι ξανά υποψήφιος.

Επειδή όλα έχουν τη σημασία τους ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος σε σχετικό... αυθόρμητο αίτημα που ετέθη από τον αντισυνταγματάρχη Artyom Zhoga, ο οποίος ηγείται μιας πρώην φιλορωσικής αυτονομιστικής μονάδας στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας -την οποία η Μόσχα κήρυξε προσαρτημένη μαζί με άλλες τρεις ουκρανικές περιοχές τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να λάβει κανείς αποφάσεις. Θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε δηλώσεις του που προβλήθηκαν στη ρωσική τηλεόραση.

Και παρότι η εξουσία του κ. Πούτιν, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ πραγματικά...σκλήρυνε καθ' όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του.

#Πουτιν #εκλογές #Ρωσία
Keywords
Αναζητήσεις
anapofefkti-i-epaneklogi-poutin-eos-to-2030--exontomeni-i-antipolitefsi.htm
Τυχαία Θέματα