Ανάπτυξη:Το εξάμηνο ανεβάζει στο 5,5% την πρόβλεψη για το 2022

19:35 7/9/2022 - Πηγή: Reporter

Πάνω από το 5,5% ανεβαίνει ο πήχυς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, έπειτα και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, έπειτα από αναθεωρημένους ρυθμούς ανάπτυξης 8% το πρώτο τρίμηνο.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η οικονομία οδεύει προς ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5,5% για το σύνολο του έτους», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος

της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας, μιλώντας στο Reuters.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% το δεύτερο τρίμηνο, παρά την θετική αναθεώρηση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου», σημειώνει οικονομολόγος.

Ο καταναλωτικές δαπάνες, που εμφάνισαν αύξηση 8,1%, επιδεικνύουν ισχύ, ενώ ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών παρουσιάζονται ανθεκτικές. Οι επενδύσεις, που αυξήθηκαν κατά 8,7%, δεν αποθαρρύνονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Και βέβαια, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αποτελεί τη βασική κινητήριο δύναμη πίσω από την αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 20,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%. «Στις εξαγωγές δεν παρουσιάστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που φοβόμασταν λόγω των αυξημένων εισαγωγών», σημείωσε ο κ. Μαγγίνας.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, έπειτα και από τις ισχυρότερες των προσδοκιών επιδόσεις του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

ανάπτυξηΑΕΠΕΛΛΑΔΑΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΕΤΕΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα