Ανδρουλάκης στο Reporter: Έχουμε σχέδιο ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών

Λίγα 24ωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο Reporter.gr. Ζητά την ψήφο των δημοκρατικών πολιτών για να δημιουργήσει, όπως λέει «ένα κόμμα αναγεννημένο πολιτικά και οργανωτικά που δεν θα ετεροκαθορίζεται και δεν θα κοιτά ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ,

παρά μόνο μπροστά έτοιμο να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς».

Θεωρεί πως εφόσον κερδίσει την εσωκομματική διαδικασία στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, θα αλλάξει το κόμμα και θα το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας. Υπόσχεται «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», που όπως λέει, η ΝΔ έχει παραμελήσει πλήρως και παράλληλα δηλώνει έτοιμος να παρουσιάσει «ένα εναλλακτικό, δίκαιο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης που θα δίνει προοπτική σε όλο τον ελληνικό λαό».

«Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουμε εμείς η εναλλακτική που αναζητούν οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες, είτε ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε παραμένουν αποστασιοποιημένοι από την πολιτική», προσθέτει.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο

-Κ. Ανδρουλάκη, τι διαφορετικό θεωρείτε ότι εκπροσωπεί η δική σας υποψηφιότητα σε σχέση με τις άλλες πέντε και τι πιστεύετε ότι τελικά θα κρίνει το αποτέλεσμα;

Είμαι υποψήφιος γιατί η χώρα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα τιμά της ιστορία του χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του χθες, αλλά θα είναι παρόν εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας σήμερα, στις αγωνίες της γενιάς μας και του ελληνικού λαού. Για να απαντήσουμε στις αγωνίες, στις διεκδικήσεις, στα όνειρα όσων θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πατριωτικό ρεαλισμό. Για ένα κόμμα που θα οργανώνεται, από κάτω προς τα πάνω, όπου θα συζητά και θα αποφασίζει σεβόμενο τα μέλη και τους φίλους. Ένα κόμμα που θα λειτουργεί, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία, εμπνέοντας τους νέους να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική. Ένα κόμμα αναγεννημένο πολιτικά και οργανωτικά που δεν θα ετεροκαθορίζεται και δεν θα κοιτά ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο μπροστά έτοιμο να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το αύριο είναι ευθύνη όλων μας. Έχουμε την ευκαιρία στις 5 Δεκέμβρη να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα και να γίνουμε η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που επιζητούν οι πολίτες.

-Ποια θα είναι η πρώτη άμεση αλλαγή που θα κάνετε, σε περίπτωση που κερδίσετε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Η 5η και η 12η Δεκεμβρίου είναι η αφετηρία μας για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Μαζί με τους πολίτες που θα μας τιμήσουν στις εσωκομματικές εκλογές, θα ξεκινήσουμε την αναδιοργάνωση του Κινήματός μας όπου στο κέντρο θα βρίσκονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι των βαρόνων της πολιτικής. Από την επόμενη κιόλας μέρα, θα προχωρήσουμε με αυτοοργάνωση, από τα κάτω, ξεκινώντας από τις οργανώσεις ώστε το συνέδριο που θα ακολουθήσει να είναι μία πολιτική διαδικασία και όχι μία μάχη μηχανισμών με συμβιβασμούς κορυφής. Το στοίχημα μας είναι η αναγέννηση και όχι η ανακύκλωση παλαιών στελεχών και λογικών του παρελθόντος. Το πρόγραμμά μας θα συγκροτηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, προτάσσοντας τις ανάγκες κάθε περιοχής σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική ελπίδα στους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες και να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ξανά στο προσκήνιο.

νέα εποχή του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και επαναπατρισμό στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου) και τη Νέα Δημοκρατία (πχ. Πιερρακάκης, Χρυσοχοϊδης);

Όπως σας είπα και προηγουμένως, απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της αριστεράς και του κέντρου, σε παλιούς και νέους ψηφοφόρους. Όμως με όσους μας εγκατέλειψαν μόνο και μόνο για να διατηρήσουν ή να κερδίσουν μία κοινοβουλευτική έδρα ή υπουργική καρέκλα οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει ανεπιστρεπτί. Είναι ένα θέμα αξιακό και σε αυτό θέλω να είμαι κάθετος.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα διαχωριστικές γραμμές τύπου «δεξιά-αριστερά»; Και επειδή κάποιοι μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση, πώς ακριβώς ορίζεται αυτό; Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι συντηρητική;

Οι ιδεολογίες δεν είναι απλές ταμπέλες στην πολιτική, αλλά διαπερνούν στην ολότητά τους το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό του κάθε κόμματος. Πάρτε για παράδειγμα τη δεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και την αξιοποίηση των 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα τα χρήματα κατευθύνονται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την απαραίτητη ρευστότητα για να αναπτυχθούν. Επίσης απουσιάζει πλήρως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό δεν συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα αξιοποιούν ένα μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κατασκευάσου 6.800 κατοικίες στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια που καλπάζουν σε απαγορευτικές τιμές για τα νέα ζευγάρια. Όσον αφορά την προοδευτική κυβέρνηση, αυτή δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τη χρησιμοποιεί τυχοδιωκτικά μπας και ξαναγίνει πρωθυπουργός, ενώ για 5 χρόνια συγκυβερνούσε αρμονικά με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Η χώρα έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό, δίκαιο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης που θα δίνει προοπτική σε όλο τον ελληνικό λαό.

-Θέλετε να γίνει λίγο πιο αναλυτικός πάνω σε αυτό. Εφόσον λέτε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα κόμμα εξουσίας, ποιο είναι το δικό σας όραμα διακυβέρνησης του τόπου;

Το όραμα μου είναι να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες κρίσεις. Με ένα διεθνώς ανταγωνιστικό και ανθεκτικό στις διεθνείς κρίσεις παραγωγικό μοντέλο που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι να μείνουν στην πατρίδα μας, αλλά να δώσουμε και κίνητρο σε όσους έφυγαν μέσα στην κρίση να επιστρέψουν. Με ένα δίκαιο και προοδευτικό σύστημα φορολόγησης, που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση μίας ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής. Με μία εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στον πατριωτικό ρεαλισμό και όχι στην μικροπολιτική διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Με ουσιαστικές πολιτικές για την καταπολέμηση του δημογραφικού. Για μια Ελλάδα που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος.

-Θεωρείτε πως η δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία ή στον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορεί να σπάσει ο νέος δικομματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς μιλάμε με τον προοδευτικό κόσμο του κέντρου και της αριστεράς, τους παλιούς μας ψηφοφόρους, αλλά και τις νεότερες γενιές που δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ και αυτοπροσδιορίζονται με αυτούς τους όρους, αλλά πάντα σε επίπεδο κοινωνικών συμμαχιών. Ο σημερινός δικομματισμός Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ είναι άγονος, διότι δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου διαλόγου και δεν λύνει τα προβλήματα. Η μεγάλη δύναμη του κ. Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος για να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουμε εμείς η εναλλακτική που αναζητούν οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες, είτε ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε παραμένουν αποστασιοποιημένοι από την πολιτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗReporterreportergrΑνδρουλάκηςεκλογέςΚΙΝΑΛΠασοκ
Keywords
Τυχαία Θέματα