Ανεβαίνει με ώθηση από Σαουδική Αραβία-Ρωσία το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

14:43 3/7/2023 - Πηγή: Reporter

Άνοδο καταγράφουν τη Δευτέρα (3/7) οι τιμές του πετρελαίου, αφού οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν περικοπές της προσφοράς για τον Αύγουστο, επισκιάζοντας την ανησυχία για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία

ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της περικοπή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ρωσία, που επιδιώκει να δώσει ώθηση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ τη Δευτέρα, συσφίγγοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες.

Τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές. Το μπρεντ έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο, λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και άφθονων προμηθειών από τους μεγάλους παραγωγούς.

«Οι επενδυτές γίνονται αισιόδοξοι καθώς ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους·όπου αναμένουν αυστηρότερο ισοζύγιο πετρελαίου, ενώ και η άνοδος των μετοχών υποδηλώνει επίσης ότι η ύφεση θα αποφευχθεί, αν και πιθανότατα οριακά», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν τον Ιούνιο, με την επίμονη αυστηροποίηση της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει την οικονομία.

Οι φόβοι για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση που θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και ενθάρρυνε τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο πιο ακριβά για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Η αύξηση της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, επιβραδύνθηκε επίσης τον Ιούνιο καθώς το κλίμα και οι προσλήψεις υποχώρησαν εν μέσω υποτονικών συνθηκών στην αγορά, έδειξε η έρευνα της Caixin/S&P Global.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,78% στα 71,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,62% στα 75,88 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,444% στα 35,825 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,48% στα 1.920,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,27% στα 22,957 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,44% στα 3,776 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0903 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,20% στο 1,2678 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8599 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
anevainei-me-othisi-apo-saoudiki-aravia-rosia-to-petrelaio-peftei-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα