Ανεβαίνει ο «πήχης» των εσόδων από Airbnb-Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι

Αισιόδοξη είναι η φορολογική διοίκηση σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, φέτος, από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, λόγω και της καλής τους πορείας. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κλπ), μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, με βάση την έως τώρα εικόνα της πορείας των σχετικών εσόδων, βασίζοντας την πρόβλεψή

του στα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023, που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχίσει η ίδια εικόνα μπορεί και να ξεπεράσουμε και τα 700 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας AirDNA στην χώρα μας η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.

Παράλληλα, η Ελλάδα - στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Επίσης, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία) με τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) να διαμορφώνεται σε 257 δολάρια.

Έτσι, την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφει για το επόμενο τρίμηνο η Ελλάδα, η οποία τον Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή της ζήτησης σε σχέση με τoυς προ πανδημίας αριθμούς.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο του 2023 κατέγραψε ζήτηση-ρεκόρ με συνολικά περισσότερες από 177,8 εκατ. διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες απ’ ό,τι το α’ εξάμηνο του 2022.

Τα έσοδα κινήθηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο προσφοράς, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι κατά 10,4% περισσότερα σε σχέση με το 2022 και κατά 4% περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.

Στο φόντο αυτό, ο κ. Πιτσιλής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, έφτασαν το 2022 να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για θεαματική αύξηση.

«Τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής ήταν ακόμα πιο αισιόδοξα από αυτά, που ανέφερα χθες», σχολίασε ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χ. Θεοχάρης.

Μίλησα για 600 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Πιτσιλής μίλησε ακόμα και για 700 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να αγγίξουμε, είπε ο κ. Θεοχάρης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρο να τους αποκλείσουμε από την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας.

Σημείωσε πως με αυτό ως εργαλείο «καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με την φορολογική διοίκηση (με την ΑΑΔΕ) και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία» και προσέθεσε:

«Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking το AirBnB κλπ, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση [..] ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».

Εν αναμονή εδώ και χρόνια της ρύθμισης

Πάντως, παρά τις πιέσεις που ασκούν εδώ και χρόνια το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ακόμα αναμένεται η συνολική ρύθμιση για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια από την κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Μάλιστα αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και μένει να φανεί, εάν θα γίνει κάτι, για το θέμα, που έχει σημαντικά απόνερα στη διαχείριση προορισμών, στο στεγαστικό πρόβλημα αλλά και συνολικά στην πορεία της τουριστικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται, ότι μόνο στην Κρήτη φέτος προσφέρονται 150.000 κλίνες σε βραχυχρόνια μίσθωση έχοντας καταγράψει σε σχέση με πέρυσι μια σημαντική αύξηση (περίπου 60.000 είναι οι επιπλέον φέτος).

Ήδη, σε, περιοχές με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης έχουν πορχωρήσει σε περιορισμούς για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ προεκλογικά είχε καταθέσει πλέγμα προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι το Μάιο του 2022 το θέμα είχε με έμφαση τεθεί στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά.

Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και τόνισε ότι:

«Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων.

Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού», τόνισε ο πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος.

Ο Γιάννης Ρέτσος

«Πρόβλημα διαχρονικό στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία 10ετία και είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε.

Επίσης δεν μπορούμε υπάρχουν πολλά άλλα κομμάτια της κοινωνίας και κλάδοι του τουρισμού που επωφελούνται από την αύξηση αυτής της δραστηριότητας.

Καταλαβαίνουμε και τον λόγο που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό, ήμασταν σε μια δεκαετία μνημονίων, υπερφορολόγησης και υπήρχε μία δυνατότητα στον μέσο Ελληνα μισθώνοντας ένα διαμέρισμα να έχει ένα έξτρα εισόδημα, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε σε μια κατάσταση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να εμφανίζονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου», τόνισε ο τότε πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Εχουμε απώλεια φόρων, έχουμε απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, μαύρη εργασία, μη εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων, έχουμε καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και σημείωσε ότι ήδη έχει αποσταλεί στην προεδρία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο πλέγμα προτάσεων προκειμένου, όπως είπε, «όχι μόνο να διορθωθεί το πλαίσιο, αλλά για συγκεκριμένα ζητήματα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις που κάνουν το υφιστάμενο πλαίσιο ανενεργό».

Ο κ. Ρέτσος έκρουσε τότε και το «καμπανάκι» για την ποιότητα προϊόντος, καθώς, «οι προορισμοί είναι πάρα πολύ βεβαρυμένοι, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές.

Φοβούμαστε ότι με αυτό που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι σε ορισμένους προορισμούς θα έχουμε και αλλοίωση ποιότητας του προϊόντος με ό,τι αυτό σημαίνει για τουρισμό στα επόμενα χρόνια».

Το ΞΕΕ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό καταγράφεται τεράστια αύξηση του κόστους στα ξενοδοχεία, «κοινός παρονομαστής σε πολλά προβλήματα είναι η μη ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Οι συνάδελφοι νοίκιαζαν σπίτια για το προσωπικό τους. Τώρα όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα σπίτια, αλλά δραστηριοποιούνται και απορροφούν και προσωπικό», τόνισε παραθέτοντας ένα παράδειγμα όπου σεφ Γάλλος εργάζεται σε βίλα σε γνωστό νησί, που ενοικιάζεται 5.000 ευρώ τη μέρα και εκείνος αμείβεται με 3.000 ευρώ μαύρα για 8 άτομα.

«Δεν θα γυρίσω ποτέ σε ξενοδοχείο με έναν καλό αλλά “ασπρο” μισθό και υποχρέωση να μαγειρεύω σε 1.000 άτομα», τόνισε ο κ. Βασιλικός που ήδη ως πρόεδρος του ΞΕΕ έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με αιχμή αθέμιτες πρακτικές μεγάλων πλατφορμών κρατήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

έσοδαAirbnbΒραχυχρόνιες ΜισθώσειςΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑξενοδοχεία
Keywords
πήχης, ααδε, booking, προσφορες, ελλαδα, ουγγαρια, γαλλια, adr, απε-μπε, βουλη, ΠΑΣΟΚ, κρητη, συριζα, σημαίνει, ποξ, συγκεκριμένο, σετε, καλοκαιρι, σεφ, ξεε, φορολογικη δηλωση 2011, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, ιταλια εκλογες, ητανε μια φορα, εξτρα, βουλευτες, ξενοδοχειακο επιμελητηριο, δυνατα, το θεμα, αιχμη, βελγιο, γερμανια, δανια, εργασια, ημερησια, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, νησι, ξενοδοχεια, οικονομια, ολλανδια, πλαισιο, σεφ, σουηδια, booking, αυγα, αγορα, αυξηση, αυστρια, απε, απε-μπε, απωλεια, αφιξεις, βιλα, γινει, γρηγορης, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, διοικητης, διαδικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, εκτιμηση, ελβετια, εβδομαδα, εξι, επενδυσεις, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κροατια, κτιρια, λογο, μηνες, νορβηγια, μπε, ξεε, ξενοδοχειο, ποιοτητα, πλατφορμες, ποξ, πορτογαλια, προβληματα, ρεκορ, ρυθμιση, σετε, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σπιτια, ταση, τιμη, τουρισμος, υψηλη, φινλανδια, φοντο, φορολογικη, εφαρμογη, εμφαση, ενοικιαζεται, χωρα, κομματι, κοτες, σημαίνει, θεοχαρης
Τυχαία Θέματα