Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις κακοποιήσεις ανηλίκων μέσα στο 2022

Μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να θεωρηθούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ αναφορικά με τις περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων μέσα στο 2022, καθώς παρουσιάζεται δραματική αύξηση περιστατικών.

Απομένουν μόλις τέσσερις μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έτους επομένως ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα στοιχεία του 2021.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου αριθμώνται

στα 294, εκ των οποίων τα 244 είναι κορίτσια και τα 50 αγόρια με τους θύτες σε πολλές περιπτώσεις να είναι άτομα του στενού περιβάλλοντος.

Τα στοιχεία αφορούν περιπτώσεις που καταγγέλλονται, ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν πολλές άλλες που είτε ο φόβος του διασυρμού και της στοχοποίησης κρατάει κλειστά τα στόματα, είτε ακόμη οι γονείς ή οι συγγενείς των παιδιών έχουν άγνοια, όποτε και δεν ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις Αρχές για τη φρίκη που βίωσε.

Η μόνη «θετική» παράμετρος μέσα σε όλα αυτά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες και οι αναφορές περιστατικών. Επιπλέον τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση σε τέτοιου είδους κακουργηματικές πράξεις, πάντα με θύματα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με ειδικούς η αύξηση για το 2021 και το 2022 ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά μιλάνε πιο ανοιχτά και οι καταγγελίες είναι πιο εύκολες.

Αναλυτικά το 2018 καταγράφονται 247 υποθέσεις με 278 ανήλικα θύματα, το 2019 252 υποθέσεις με 294 θύματα και το 2020 πέρασαν στα αρχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Αστυνομίας 244 υποθέσεις με 342 θύματα.

Όμως, το 2021 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση καθώς όλο τον χρόνο οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν 326 δικογραφίες με 387 θύματα.

κακοποίηση παιδιώνΕΛΑΣανήλικα
Keywords
Τυχαία Θέματα