Ανοικτή επιστολή του Reporter.gr για να μείνουν οι προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Το Reporter.gr δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τέτοιου είδους παρεμβάσεις με ανοικτές επιστολές. Δεν θεωρούμε οτι είναι ακριβώς δουλειά των δημοσιογράφων να παίρνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλιές. Κρίνουμε όμως αναγκαίο και στοιχειώδες πατριωτικό καθήκον μας, να προβάλουμε ένα ζήτημα το οποίο θεωρούμε μεγίστης εθνικής σημασίας:

Το ζήτημα της παραμονής των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ στο ελληνικό Χρηματιστήριο ώστε
να έχει δικαίωμα ο κάθε Έλληνας πολίτης να συμμετέχει έστω ώς μέτοχος μειοψηφίας στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τον εθνικό μας πλούτο όπως τα νερά, το ρεύμα, τα λιμάνια, τον ορυκτό πλούτο κλπ αλλά και στα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων, που προκύπτουν απο τη διαχείριση του εθνικού πλούτου. Για να γίνει αυτό - και επειδή σύφμωνα με τη γνώμη νομικών που ρωτήσαμε δεν μπορεί να υπάρξει γενικός νόμος διότι αντίκειται σε άλλους - πρέπει να μπεί σε κάθε προκήρυξη αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟ ειδικός "συμβατικός" όρος που να υποχρεώνει τον αγοραστή να διατηρήσει εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο της δημόσια εταιρία που απέκτησε.

Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό:

Αν οι ελληνικές ΔΕΚΟ βγούν απο το ελληνικό Χρηματιστήριο, όλα τα κέρδη τους θα φεύγουν στο εξωτερικό και οι Έλληνες πολίτες και το ελληνικό κράτος δεν θα έχουν κανένα όφελος. Επίσης η βαρύτητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ισοπεδωθεί μέχρι κατάρρευσης.

Αφορμή για να ασχοληθούμε με αυτό το πολύ κρίσιμο εθνικά ζήτημα, μας δίνει η περίπτωση του ΟΤΕ.

Η κατρακύλα της μετοχής του ΟΤΕ απο την αρχή του έτους δεν δικαιολογείται με βάση τα οικονομικά μεγέθη του ή τις προοπτικές του. Η εταιρία που ανήκει στην Deutsche Telekom δεν πάει άσχημα και ασφαλώς έχει μέλλον. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις χρηματιστών, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες παίζουν ενα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι: Απαξιώνουν τη μετοχή με πωλήσεις απο "φίλια" γερμανικά funds προκειμένου να πουλήσουν όλοι οι μικροί μέτοχοι, και μετά οι Γερμανοί έχοντας μαζέψει την συντριπτική πλειοψηφία να κάνουν δημόσια πρόταση εξαγοράς και διαγραφής της απο το ταμπλό του ΧΑΑ. Και μάλιστα υπάρχει και ένα 10% το οποίο θα κληθεί το Δημόσιο να πουλήσει στην Deutsche Telekom η οποία με αυτό το ποσοστό θα ολοκληρώσει το σχέδιο της.
Keywords
Τυχαία Θέματα