Απαρέγκλιτα στους στόχους...

Μόνο με συνεργασία και συναίνεση θα επιτευχθούν οι στόχοι της νέας κυβέρνησηςΣυναίνεση και συνεργασία ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός στην επίσημη πρώτη με το νέο αξίωμα από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να συμβάλλουν ώστε βγεί η χώρα από τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας της. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δώσει ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που αντιδρούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να εξασφαλιστεί ο δανεισμός.

Αυτήν την εβδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος
θα έλθει αντιμέτωπος με την Τρόικα, την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής και πλήθος άλλων ζητημάτων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν παγώσει τον τελευταίο μήνα. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ο νέος πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόνος του δεν μπορεί να διεκπεραιώσει το έργο της μεταβατικής του κυβέρνησης, διακυβεύοντας ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.

Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές.

Αναφερθείς ειδικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, θα μειωθεί το απαιτούμενο ποσό για πληρωμή τόκων ήδη από το 2012, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος.

Επίσης για τα τελευταία δύο χρόνια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-14 θα χρειασθούν λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόσθεσε.

Πρώτη προτεραιότητα, η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου «δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

Για την εκταμίευση της δόσης τόνισε ο κ. Παπαδήμος απομένει μόνο η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, από την νέα κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν.

Δεύτερη προτεραιότητα της νεάς κυβέρνησης, είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νεό πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με βάση την 5η αναθεώρηση του αρχικού μνημονίου.
Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή πριν το τέλος του έτους. Απαιτείται δε η κύρωσή της, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, και από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών που το σύνταγμά τους προβλέπει μια τέτοια διαδικασία.
Την ίδια ώρα, την τελική ευθεία θα πρέπει να μπει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ήδη εγκριθεί. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν σε προτεραιότητα είναι και η καθιέρωση νέου φορολο
Keywords
Τυχαία Θέματα