Από 13+3... 8+1: Ο πολιτικός απολογισμός σε περιφέρειες και δήμους

Φυσικά η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και μάλιστα ισχυρή, φυσικά και έχασε πολλές περιφέρειες από «δικά της παιδιά», δεν μπορούμε, όμως να παραλείψουμε ότι μόνη της έθεσε τον στόχο του 13+3. Και τελικά πέτυχε το 8+1.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τελικά 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους. Για τον Πρωθυπουργό το αποτέλεσμα αυτό είναι σε γενικές γραμμές θετικό. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε βέβαια πως ο δεύτερος γύρος «δεν πήγε καλά», συμπληρώνοντας

πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα του κόσμου και να πατάει γερά στο έδαφος.

Ίσως αυτό να είναι και ένα σήμα αυτοκριτικής για τα ηχηρά καλέσματα να βαφτεί όλη η Ελλάδα ξανά μπλε. Σίγουρα, πάντως, είναι σήμα προς τους υπουργούς του και τα στελέχη της ΝΔ να μη θεωρούν τίποτα δεδομένο.

Το ένα στα έξι για τη ΝΔ στις Περιφέρειες και το 0 στα 2 στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί συνεπώς και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα «καμπανάκι», που πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει και να μην... πετάει στα σύννεφα.

Αυτό, άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα στο δήμο Αθηναίων, όπου ο Χάρης Δούκας πέτυχε τη μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας σίγουρα με το στόμα ανοιχτό τον Κώστα Μπακογιάννη και τη ΝΔ. Ήταν ίσως το πιο ηχηρό πολιτικό «χαστούκι» αυτό της Αθήνας, μαζί με την ήττα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και τη νίκη Κουρέτα στη Θεσσαλία.

΄Έτσι δικαιολογούνται εν μέρει και οι δηλώσεις Ανδρουλάκη- Κασσελάκη για επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων και... ρήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα στα έξι στο β’ γύρο

Στις πέντε από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή, οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της ΝΔ ηττήθηκαν.

Στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε έναντι του Κώστα Αγοραστού που αποχωρεί από την περιφέρεια.

Στο Ιόνιο, η Ρόδη Κράτσα, αν και είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ έμεινε δεύτερη, με πρώτο τον έμειρο ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό, Ιωάννη Τρεπεκλή.

Στη Δυτική Μακεδονία επίσης ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης, κέρδισε τη μάχη έναντι του Γιώργου Κασαπίδη που είχε πάρει το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο επίσης "αντάρτης", Κωνσταντίνος Μουτζούρης, επικράτησε έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή, που ήταν ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ντέρμπι έγινε στην ανατολική Μακεδονία, ανάμεσα σε Τοψίδη και Μέτιο. Ο πρώτος τελικά επικράτησε με ποσοστό 51%.

Τέλος, στην Πελοπόννησο επικράτησε τελικά ο εκλεκτός της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός.

Και αυτό ήταν το μόνο θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, που είχε "μία κακή βραδιά", όπως παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώτος γύρος με 7-0

Στον πρώτο γύρο η παρουσία των εκλεκτών της ΝΔ ήταν πολύ καλύτερη: Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε τελικά πάνω από το όριο του 43% και εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης βάφει το νησί πράσινο με ποσοστό κοντά στο 80%. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης θυμίζουμε πως εκτός από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είχε φέτος και τη στήριξη της ΝΔ.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος επανεκλέγεται πανηγυρικά στο Νότιο Αιγαίο, όπως και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία.

Στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός προηγείται του Πέτρου Τατούλη, αλλά είναι στο όριο του 43% και δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα χρειαστεί β' γύρος.

Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ και στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει άνετο προβάδισμα.

Στη Στερεά Ελλάδα επίσης επανεκλέγεται ο Φάνης Σπανός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

περιφερειεςδήμοιεκλογέςΝΔΠασοκΣΥΡΙΖΑΑποτελέσματα
Keywords
Αναζητήσεις
apo-133-81-o-politikos-apologismos-se-perifereies-kai-dimous.htm
Τυχαία Θέματα