Από τον Αλέξη Τσίπρα στον Αλέξη Χαρίτση

Το νέο κόμμα που προκύπτει από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την έκπληξη και επιλέγει για αρχηγό του τον Αλέξη Χαρίτση. Μία επιλογή που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη και προχωρούν στη δημιουργία νέου κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ήδη συσταθεί και αριθμεί 11 βουλευτές, ενώ επικεφαλής τέθηκε

ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το νέο πολιτικό κόμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον βασικό πόλο της ριζοσπαστικής/ οικολογικής αριστεράς, με τα στελέχη του να σημειώνουν πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν κεντροαριστερό κόμμα και συνεπώς ο χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι κενός.

Αυτό είναι το «target group» στο οποίο στοχεύουν και σε πρώτη φάση φαίνεται να επιλέγουν χαμηλούς τόνους για να το προσεγγίσουν. Θέλουν να δώσουν το στίγμα ενός συλλογικού και όχι ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος. Μία στρατηγική κόντρα σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη.

Το νέο κόμμα προτάσσει (τουλάχιστον στα λόγια) την ανάγκη για πολιτικές προτάσεις και ιδέες, με στόχο την άσκηση αντιπολίτευσης στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επιλογή που συζητιέται ιδιαίτερα είναι αυτή του επικεφαλής της ομάδας. Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξαν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να κάνουν πίσω. Ήταν υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκε πως είναι ορθότερο να μη βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Έτσι, επελέγη ο Αλέξης Χαρίτσης, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής. Προέρχεται βέβαια από την ομάδα Αχτσιόγλου, η οποία άλλωστε πήρε περισσότερες ψήφους από τον Τσακαλώτο στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει καλές σχέσεις και με άλλα ιστορικά στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Είναι ένας από τους 40αρηδες του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και έχει ακούσει καλά λόγια, ακόμα και από πολιτικούς του αντιπάλους, για την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αν υποθέσουμε πως πράγματι η νέα «Αριστερά» καταφέρει να πάρει τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος αρχηγός της έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι μεν σχετικά νέος σε ηλικία, αλλά δεν έχει ανάλογα επικοινωνιακά χαρίσματα. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε... λαοπλάνος, ούτε social media expert. Θεωρείται, όμως, εργατικός, σοβαρός και κυρίως... μη τοξικός.

Το γεγονός αυτό ευνοεί ανοίγματα και συνεργασίες σε ένα πολιτικό σκηνικό, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει κυρίαρχος, παρά την ακρίβεια και τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό.

Η λογική Κασσελάκη «ήρθα για να νικήσω τον Μητσοτάκη» είναι φανερό πως δεν κάνει γκελ στην πλειοψηφία του κόσμου που περιμένει να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μοιάζει να έχει μία άλλη προσέγγιση και έχει πάρει το πράσινο φως από τους συντρόφους του για ένα νέο μοντέλο διοίκησης του κόμματος. Ξορκίζεται έτσι ο μεσσιανισμός στον οποίο είχε στηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανέβει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και δείχνει να παγιώνεται σε αυτήν.

Με αυτόν τον... αέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να αντιπολιτευθεί καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για την Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, το φορολογικό.

Έχει θέσει ως στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και γνωρίζει πως, εκτός απροόπτου, στη συνέχεια θα έχει αρκετό πολιτικό χρόνο για να καταθέσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στο λαό.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτή η πρόταση μπορεί να βασιστεί και σε συνεργασίες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, έκανε ήδη άνοιγμα στους «11» του Χαρίτση λέγοντας πως θα ήθελε να αναζητήσουν κοινούς τόπους σε κρίσιμα θέματα.

Και φυσικά οι συνθήκες συνεργασίας είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παύλος Πολάκης έμειναν με τον Κασσελάκη, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Χαρίτσης έχει ένα προφίλ πολύ πιο προσιτό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του Αλέξη Χαρίτση από τον Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση τον Στέφανο Κασσελάκη. Βρίσκεται επικεφαλής σε ένα νέο αριστερό κόμμα απαλλαγμένο από ορισμένα τοξικά βαρίδια που αποτελούν κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ από την εποχή των μνημονίων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο (καθώς εξελίσσεται σε ένα πολυσυλλεκτικό λαϊκιστικό κόμμα) η συνεργασία στην κεντροαριστερά με βασικό πόλο το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πραγματικά εφικτή. Και σίγουρα μοιάζει με μία ρεαλιστική εναλλακτική απέναντι στον Μητσοτάκη.

#σχόλιο #επικαιρότητα #ΣΥΡΙΖΑ #εκλογές #11 #ΚΟ #ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ #διάσπαση
Keywords
Τυχαία Θέματα