Ασάφεια, για το δικαίωμα ψήφου των κρατουμένων, στις ευρωεκλογές!

12:11 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Ασάφεια και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, για το δικαίωμα ψήφου των κρατουμένων στις ευρωεκλογές, εντοπίζει Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Όπως αναφέρεται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διατάξεις που αφορούν το δικαίωμα ψήφου των κρατουμένων διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

Ενώ ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ δεν θέτει καθόλου περιορισμούς στην ψηφοφορία κρατουμένων, πολλά κράτη μέλη στερούν από τους κρατούμενους το δικαίωμα ψήφου, ανάλογα με το είδος του

αδικήματος που διαπράχθηκε ή/και τη διάρκεια της ποινής τους. Ένας μικρός αριθμός κρατών μελών στερούν μόνιμα το δικαίωμα ψήφου στους κρατούμενους, ακόμη και μετά την έκτιση της ποινής τους.

Στις περιπτώσεις όπου οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα ψήφου, η διαδικασία διευκολύνεται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών ψηφοφοριών, των ψηφοφοριών με πληρεξούσιο και της δημιουργίας ειδικών εκλογικών κέντρων.

Τονίζεται ακόμη ότι, τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της αφαίρεσης του δικαιώματος λόγω ποινικής καταδίκης είναι γνωστά.

Οι υπέρ υποστηρίζουν ότι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου είναι μέρος της τιμωρητικής διαδικασίας, ενώ οι κατά υποστηρίζουν ότι η ψήφος είναι δικαίωμα που συνδέεται με την ιθαγένεια και όταν τα άτομα καταδικάζονται και χάνουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία, δεν παύουν να υπάρχουν ως πολίτες.

Υποστηρίζουν ότι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της τιμωρητικής διαδικασίας, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου λειτουργεί ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η τρέχουσα ευρωπαϊκή εκλογική πράξη για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προβλέπει ενιαίο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο κοινών αρχών που πρέπει να τηρούνται στις διάφορες εθνικές νομοθεσίες που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Δεν ορίζει ρητά και επακριβώς ποιος έχει το δικαίωμα να ψηφίσει ή να εκλεγεί. Ούτε περιέχει ειδικές διατάξεις σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων. Ο ορισμός τέτοιων διατάξεων παραμένει στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ευρωεκλογέςκρατούμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα