Αξίζει να επενδύσεις σε stablecoin;

Με το bitcoin να έχει μεγάλες διακυμάνσεις την περασμένη εβδομάδα, πολλοί σκέφτονται να επενδύσουν σε κάτι λιγότερο ασταθές, όπως το stablecoin. Εξάλλου, αυτό το κρυπτονόμισμα έχει την λέξη ‘stable’ που σημαίνει σταθερό στο όνομά του. Αλλά τι είναι ακριβώς το stablecoin και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτό;

Τι είναι το stablecoin

Ενώ πολλοί επενδύουν σε κρυπτονομίσματα ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων παραμένουν πολύ ασταθείς.

Για μεγαλύτερη σταθερότητα κάποια κρυπτονομίσματα υποστηρίζονται από πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία. Έχουν ισοτιμία με χρήματα ή αγαθά, πολύτιμα μέταλλα ή ακίνητα. Υπάρχουν και κάποια stablecoins που υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως διασφάλιση.

Ουσιαστικά, τα stablecoin είναι σαν μία γέφυρα που ενώνει την αποκεντρωμένη οικονομία και τα παραδοσιακά χρήματα.

Πέρα από την σταθερότητα στις τιμές, τα πλεονεκτήματα του stablecoin είναι τα ίδια με τα συνηθισμένα κρυπτονομίσματα. Δηλαδή γρήγορες μεταφορές χρημάτων παγκοσμίως χωρίς χρεώσεις, ιδιωτικότητα, έξυπνα συμβόλαια που βασίζονται σε blockchain, τα οποία σε αντίθεση με τα συνηθισμένα συμβόλαια δεν χρειάζονται νομική εξουσία για να εκτελεσθούν. Συνεπώς, τα stablecoin έχουν γίνει επίσης ένα εργαλείο που προτιμάνε οι επενδυτές καθώς τους επιτρέπει να μεταφέρουν χρήματα από την μία υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην άλλη χωρίς δυσκολία.

Να επενδύσω σε stablecoin;

Αν θες να επωφεληθείς οικονομικά από τις μεγάλες εναλλαγές των κρυπτονομισμάτων, τότε το stablecoin δεν είναι μάλλον για εσένα. Τα stablecoin είναι σταθερά χωρίς τις μεγάλες ανόδους που έχουν τα συνηθισμένα κρυπτονομίσματα, καθώς η αξία τους συνήθως αντικατοπτρίζει την αξία του αγαθού που υποστηρίζεται.

Τα stablecoins δεν είναι η ίδια επένδυση με τα άλλα κρυπτονομίσματα. Είναι κατασκευασμένα έμφυτα για να διατηρούν την τιμή τους σταθερή. Για παράδειγμα, το Αμερικάνικο δολάριο δεν έχει ξεφύγει πολλές φορές από την $1 αξία του. Αντίθετα, στις αρχές του 2019 το bitcoin άξιζε περίπου $4000 ενώ τον Μάιο του 2021 ξεπέρασε τα $60,000. Τα stablecoins χρησιμοποιούνται καλύτερα ως ψηφιακό νόμισμα, παρά σαν κερδοσκοπική επένδυση.

Αυτό ισχύει και για άλλα αγαθά. Οι επενδύσεις σε stablecoin τα οποία υποστηρίζονται από τον χρυσό είναι σαν να έχεις επενδύσει σε χρυσό, καθώς αν η τιμή του χρυσού αυξηθεί τότε το stablecoin θα αυξηθεί επίσης. Όσο λιγότερο συγκεντρωμένο είναι το αγαθό, δηλαδή τα stablecoin που υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα, τόσο λιγότερο θα ισχύει αυτό.

Επιτόκια

Εκτός από την συνηθισμένη ανατίμηση του αγαθού, ένας άλλος τρόπος για βγάλει κάποιος χρήματα από τα stablecoin είναι κερδίζοντας επιτόκιο από τον δανεισμό των stablecoin τους. Τα επιτόκια των stablecoin είναι πολύ ευνοϊκά που μπορεί να φτάσουν μέχρι 25% όταν το χρηματιστήριο έχει θετική τάση.

Ωστόσο, τα stablecoin δεν έρχονται χωρίς ρίσκα. Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό σώμα που τα ελέγχει. Σύμφωνα με δελτία του US News, ακόμα και το πιο γνωστό stablecoin, το Tether, το οποίο υποστηρίζεται από το Αμερικάνικο δολάριο, περιλαμβάνει μόνο 3.87% ρευστά στα αποθέματά του. Γι’ αυτόν τον λόγο θα δημιουργηθούν τώρα ομοσπονδιακές ρυθμίσεις.

Συμπέρασμα

Τα stablecoin είναι λιγότερο ριψοκίνδυνα από τα συνηθισμένα κρυπτονομίσματα αλλά δεν είναι χωρίς ρίσκα. Καθώς έχουν σχεδιαστεί για να έχουν σταθερές τιμές, μπορεί να είναι πιο εύκολο να βγάλει κάποιος χρήματα δανείζοντας και μαζεύοντας επιτόκιο από τα stablecoin. Γι’ ’αυτό πρέπει κάποιος να κατανοεί καλά πως λειτουργεί η κρυπτο-αγορά και οι ρυθμίσεις σε αυτή, πριν επενδύσει αρκετά χρήματα σε αυτή.

stablecoinεπένδυσηκρυπτονόμισμαblockchain
Keywords
Τυχαία Θέματα