Μπορέλ:Καταδικάζουμε τη Χαμάς όμως οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική καλεί το Ισραήλ να μην κυριεύεται από την οργή, λέγοντας πως «η μία φρίκη δε δικαιολογεί την άλλη».

Ο Μπορέλ πραγματοποίησε αυτά τα σχόλια σε επίσκεψή του στο Ισραήλ, μιλώντας δίπλα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, μετά την επίσκεψή τους στο Κιμπούτς Μπε'ερί, ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αντιλαμβάνομαι την οργή σας αλλά επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να μην κυριεύεστε από οργή. Πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας πουν

οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ», είπε.

Μιλώντας σε ένα κτίριο περιφερειακού συμβουλίου σε κοντινή απόσταση από το κιμπούτς, ο Μπορέλ τόνισε πως η αλληλεγγύη της ΕΕ στο Ισραήλ και η υποστήριξή της στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

«Όμως το να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ είναι ένα πράγμα και άλλο είναι το να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την υποστήριξη του Ισραήλ, όσον αφορά το δικαίωμα αυτοάμυνας, ζητεί επίσης ανθρωπιστική αρωγή για τρόφιμα, νερό, καύσιμα, προστασία (των ανθρώπων στη Γάζα)», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα X, ο κ. Μπορέλ τονίζει πως «τίποτα δε δικαιολογεί τη δολοφονία ή την απαγωγή γυναικών, παιδιών ή ηλικιωμένων».

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1725140125896597650}

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη Χαμάς και αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία «βιώσιμη πολιτική λύση».

«Αυτό που μας διαφοροποιεί από τους τρομοκράτες είναι ο σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή», λέει σε άλλη ανάρτησή του. «Ζητάμε ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και παύσεις, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όσους τη χρειάζονται.Όλοι οι άμαχοι αξίζει να προστατευθούν. Ήδη έχουν σκοτωθεί πολλοί.», συμπληρώνει.

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1725135072708165858}

#Μπορέλ #ΕΕ #Χαμάς #Ισραήλ #ανθρωπιστική_βοήθεια #άμαχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα