Χάνει έδαφος το πετρέλαιο- Συνεχίζει ανοδικά το φυσικό αέριο

15:13 3/8/2023 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά την αγορά.

Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης, το Brent Οκτωβρίου ανέρχεται στα 82,89 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,37% ενώ το αμερικανικό αργό (WTI), έφτασε τα 79,28 δολάρια ανά βαρέλι χάνοντας 0,26%. Και οι δύο δείκτες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Απριλίου την Τετάρτη, αλλά έκλεισαν με πτώση 2% μετά την

υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ.

«Η αλλαγή από τη Fitch Ratings είναι αυθαίρετη και βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα», ανέφερε η Τζάνετ Γέλν σε δήλωσή της. «Το μοντέλο ποσοτικών αξιολογήσεων του Fitch μειώθηκε σημαντικά μεταξύ 2018 και 2020 – και όμως ο Fitch ανακοινώνει την αλλαγή του τώρα, παρά την πρόοδο που βλέπουμε σε πολλούς από τους δείκτες στους οποίους βασίζεται η Fitch για την απόφασή της».

Στο μεταξύ σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε ανακοινώσεις για νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, με τις αγορές να αναμένουν ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο 5,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Εφόσον το πετρέλαιο είχε μια σταθερή άνοδο τον περασμένο μήνα, ήταν δεδομένη μια πτώση. Η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή βραχυπρόθεσμα, αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμα ευάλωτες για μια βαθύτερη πτώση», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της Oanda.

«Τα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται ακόμη να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Tamas Varga της χρηματιστηριακής εταιρείας PVM. «Η χθεσινή χωματερή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υπερβολικής αντίδρασης και η τάξη θα πρέπει να αποκατασταθεί στο εγγύς μέλλον».

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, κέρδη σημειώνει σήμερα το φυσικό αέριο, αφού τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, κινούνται ανοδικά 3,42% στα 29,725 η μεγαβατώρα.

Ωστόσο, η γενικότερη διολίσθηση που καταγράφεται φέτος στις τιμές, έχουν οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις εισαγωγές LNG, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραδόσεις LNG μειώθηκαν 7% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση στους 8,6 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

ΕμπορεύματαΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤιμές
Keywords
Τυχαία Θέματα