Χωρίς διόδια ο νέος οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία

14:20 1/2/2024 - Πηγή: Reporter

Στο τέλος της φτάνει η «περιπέτεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο έργο Αμβρακία Οδός, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, καθώς το Σαββατοκύριακο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

«Είναι ένα έργο το οποίο για πολλά χρόνια ήταν μια περιπέτεια, περίπου από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν έχει νόημα τώρα να περιγράψουμε τους λόγους, θα έλεγα ότι ήταν μια παράλληλη ιστορία με το Μετρό Θεσσαλονίκης, ίσως με μικρότερη

διάρκεια, περίπου 15 ετών. Είναι ένα έργο το οποίο όμως από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογήθηκε πλέον στην τελική του φάση και χθες είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό και να παρουσιάσουμε και στους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, ότι η παράδοση αυτού του έργου, που για τεχνικούς λόγους θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, γιατί πρέπει να απομακρυνθούν τα βαρέα οχήματα τα οποία δούλευαν στα εργοτάξια και να γίνουν κάποιες τελευταίες διευθετήσεις, ένας δρόμος ενός μήκους 50 χιλιομέτρων που έρχεται και αντικαθιστά μία επαρχιακή οδό, η οποία είχε πάρα πολλά προβλήματα και κυρίως δεν παρείχε καμία οδική ασφάλεια. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Ταχιάος.

Το έργο είναι απολύτως έτοιμο, σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Έχει παραδοθεί σε διαφορετικά στάδια, αλλά χθες παραδόθηκε ίσως αυτό το οποίο εμπόδιζε τη σωστή λειτουργία του δρόμου και είναι ένα έργο το οποίο πραγματικά θα επιτρέψει στις περιοχές για τις οποίες μιλάμε να ανασάνουν» προσέθεσε.

Πρόκειται για έναν δρόμο με μοναδικά χαρακτηριστικά, επισήμανε, δύσκολο δρόμο, δύσκολο τεχνικό έργο, γιατί το γεωλογικό προφίλ το οποίο συνάντησαν οι κατασκευαστές στη φάση της κατασκευής δεν ήταν από τα πιο εύκολα και υπήρξαν πολύ σοβαρές γεωτεχνικές παρεμβάσεις.

«Είναι ένα έργο που δίνει στην κυκλοφορία ουσιαστικά μία οδό πλάτους 17 μέτρων σε αντικατάσταση μίας οδού που είχε δεν είχε 6 μέτρα πλάτος, υπάρχει στη μέση στηθαίο δύο και δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα καθοδήγησης δεξιά και αριστερά. Είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός δρόμος, εξαιρετικά καλή κατασκευή, έργο που παραδόθηκε νωρίτερα από ό, τι αρχικά προβλεπόταν στις προηγούμενες φάσεις, αλλά και τώρα πάρα πολύ γρήγορα, σε σχέση με το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Δρυμού από όπου διέρχεται η οδός» συμπλήρωσε.

Η συνολική δαπάνη του έργου ήταν περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο κ. Ταχιάος, ωστόσο ουσιαστικά στοίχισε 235 εκατομμύρια γιατί η σύμβαση ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία, το 2010 και σε διάφορες φάσεις διαχρονικά, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο και είναι ένας δρόμος ο οποίος αποδίδεται στους πολίτες χωρίς διόδια.

«Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι προφανές ότι δε θα υπάρξουν διόδια. Το μεγάλο ζήτημα το οποίο καλείται κάθε κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και έχει να κάνει με παρελθόντα έργα είναι οι συντηρήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δρόμο ο οποίος παραδίδεται στους πολίτες και τον οποίο πρέπει για χρόνια η Περιφέρεια να τον συντηρεί. (…) Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται να βάλει διόδια, ούτε νομίζω ότι είναι σε ορατό χρόνο η τοποθέτηση διοδίων εκεί πέρα. Αλλά πρέπει να πούμε το εξής, τους δρόμους κάποιος τους πληρώνει. Εάν δεν τους πληρώνει ο χρήστης στα διόδια, όπως το αντιλαμβάνεστε, τους πληρώνει η φορολογία, δηλαδή και οι μη χρήστες. Κατά συνέπεια το συμπέρασμα είναι δεν υπάρχει τίποτα τζάμπα, κάποιος πληρώνει» ανέφερε ο Υφυπουργός.

#Άκτιο__Αμβρακία #Νίκος_Ταχιάος
Keywords
Αναζητήσεις
choris-diodia-o-neos-odikos-axonas-aktio-amvrakia.htm
Τυχαία Θέματα