Δεύτερος χειμώνας...άγχους στην ΕΕ-Σε υψηλά επτά μηνών το φυσικό αέριο

Οι αυξανόμενες απειλές για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου οδηγούν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, καθώς ο φόβος κυριαρχεί στην αγορά λίγο πριν από τα πρώτα σημάδια του χειμώνα.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτινάχθηκε αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των τρωτών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης μιας διαρροής σε αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας, όπου υπάρχει υποψία δολιοφθοράς.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα ενισχύουν τώρα την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων και

άλλων κρίσιμων υποδομών, ωστόσο, οι πολλαπλοί κίνδυνοι υπογραμμίζουν την ευπάθεια της Ευρώπης.

Η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει σε ένα δεύτερο χειμώνα χωρίς μεγάλο μέρος των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία που κάποτε θεωρούσε δεδομένο.

Ορισμένες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη θα έχει έναν σχετικά ζεστό χειμώνα, ο οποίος θα μειώσει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο. Όμως, η ενεργειακή κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και οι τιμές δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Εξωπραγματικές τιμές

Για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας, μίλησε αναλυτικά ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σημείωσε αρχικά ότι το σκηνικό στη Μέση Ανατολή διαμορφώνει πράγματα τα οποία θα επηρεάσουν σε υψηλότατο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. «Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η πατρίδα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες ζώνες: Βόρεια, την Ουκρανία και Νότια από που εξελίσσεται. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς εμείς θα συμπεριφερθούμε και ως χώρα που έχει πολύ στενές στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ως κράτος εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το τοπίο θα αλλάξει εάν υπάρξει έστω και άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή διοχετεύεται προς την Κίνα και σε άλλες περιοχές που δεν ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρα τροφοδοτείται εμμέσως η παγκόσμια αγορά, τότε θα δούμε εξωπραγματικές τιμές πετρελαίου και βεβαίως φυσικού αερίου», σημείωσε.

Η εξάρτηση της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου», συνέχισε ο κ. Μανιάτης.

«Δεν έχουμε ούτε σταγόνα δικό μας πετρέλαιο και ούτε ένα κυβικό δικό μας φυσικό αέριο. Είμαστε γύρω στο 74-75% εξαρτημένοι σε όλα τα ενεργειακά. Συνήθως κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνουμε γύρω στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2022, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου πληρώσαμε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα για τις αγορές των υδρογονανθράκων, τότε θα βρεθούμε για άλλη μια φορά να πληρώνουμε βαρύ τίμημα, δηλαδή να πληρώνει ο πολίτης. Γιατί όλα αυτά ο φορολογούμενος πολίτης τα πληρώνει», πρόσθεσε.

«Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και όχι μόνο να έχουμε μία επαρκή ενεργειακή αυτονομία, αλλά και να τροφοδοτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο Γιάννης Μανιάτης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα