Δένδιας: Να επενδύσουμε στην ελληνική αμυντική τεχνολογία

15:52 9/3/2024 - Πηγή: Reporter

Η «Ατζέντα 2030» είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει λάβει χώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ενώ, στην συνέχεια συμπλήρωσε πως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι κυβερνοεπιθέσεις και η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και οι ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ετών στην περιοχή μας υπογραμμίζουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα δεδομένα.

Και συμπλήρωσε: «Κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, με τη δημιουργία του σχετικού οικοσυστήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα, οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Να έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, να περιφρουρεί έμπρακτα όσα έχουν επιτευχθεί στην εξωτερική της πολιτική την τελευταία τετραετία και στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις της να αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας».

«Κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, με τη δημιουργία του σχετικού οικοσυστήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται βεβαίως και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη θητεία, ώστε να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε θητεία – ευκαιρία», είπε ο κ. Δένδιας.

Η φρεγάτα Ύδρα

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην φρεγάτα «Ύδρα» λέγοντας ότι βρίσκεται σε μια αποστολή υπηρετώντας «τα εθνικά συμφέροντα, ως μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, την ασφάλεια των ναυτικών μας και την ελευθερία των οδών εφοδιασμού της Ελλάδας, που επηρεάζουν το κόστος ζωής και την αξία της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να λάβει σάρκα και οστά η δημιουργία αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ».

«Οφείλουμε», πρόσθεσε, «να μην επιτρέψουμε σε χώρες που έχουν αναθεωρητικές και επεκτατικές φιλοδοξίες να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής».

Για τη διαμόρφωση της νέας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής υπογράμμισε ότι «όσα προβλέπονται για κοινή αγορά, σε σημαντικό ποσοστό, του αμυντικού εξοπλισμού, όπως και οι διασφαλίσεις για ευρωπαϊκής προέλευσης κατά το ήμισυ αμυντικές προμήθειες, είναι μία μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης σχετικά με την Ασφάλεια, αλλά και για την αμυντική μας βιομηχανία».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «διαθέτει εξειδικευμένη και έμπειρη βιομηχανία» στον τομέα των ναυπηγείων, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ συνέχισε: «Η αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών τύπου Constellation είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία».

Ναι στα μη κρατικά ΑΕΙ

«Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων αποτελεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει στάσιμη σε αυτόν τον τομέα, 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση.

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε ένα πολύ καλά δομημένο νομοσχέδιο, με κανόνες για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο υπεράσπισε με σαφή πολιτικό λόγο και καθαρές θέσεις. Να υπενθυμίσω επίσης ότι το Νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, όπως μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία έχει ευνόητη σημασία.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης οι προβλέψεις του Νομοσχεδίου για την «εξωστρέφεια» των ελληνικών ΑΕΙ, με τη δυνατότητά τους πλέον να συμβάλλονται με ΑΕΙ άλλων κρατών, καθώς και με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα», είπε ο υπουργός.

#Δένδιας #υπουργός_Εθνικής_Άμυνας #θητεία #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
dendias-na-ependysoume-stin-elliniki-amyntiki-technologia.htm
Τυχαία Θέματα